Jump to content

A súlyvesztésen, alakformáláson túl a tartósság a fontos

2018. 04. 11. 19:00

Életmódot váltani sosem késő, amely a fogyáshoz nélkülözhetetlen. Ha már tenni szeretnénk egészségünk és esztétikai megjelenésünk szempontjából is, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy a leadott kilók néhány hét alatt visszakúsznak-e vagy sem.

Az ember örököl egy alkatot, ami előnyös vagy kevésbé az, de ezzel nem tud mit kezdeni. Ami ezen felül rakódik az emberre, az viszont már az a folyamat, amit saját maga tud befolyásolni (feltéve, hogy nem áll valamilyen anyagcsere vagy más betegség a háttérben). Az elhízásnak ugyanis fő oka, ha a napi elégetett kalóriánál nagyobb mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe. A genetikára tehát nem foghatunk mindent, habár a lelkünk lehet kicsit könnyebb azzal, ha a felmenőinket okoljuk alakunk miatt. Attól még azonban a testünk nem lesz se karcsúbb, és a korábbi ruháidba sem fogunk beleférni.

 

Fejben dől el, de ha nincs mögötte cselekvés…

Ha eldöntöttük, hogy változtatni szeretnénk az alakunkon, akkor tűzzünk ki reális célokat. Kezdjük úgy, hogy ne kifutóra való modellalakról álmodozunk, ha az alapadottságink azt meg sem közelítik. Legyen reális képünk magunkról.
Nézd meg magad a tükörben! Teljes alakodat vedd figyelembe és találd meg a testeden azokat a részeket, amelyeket kedvelsz, és nevezd meg, hogy min szeretnél változtatni. Ha elfogadtad a látványt, de nem elégedtél meg azzal, ami most vagy, akkor döntened kell: vagy marad minden ugyanígy, és egyre inkább csak rakódnak a zsírpárnák, vagy be kell valamit változást iktatni az életedbe. Nemcsak azt jelenti, hogy az étrendedet módosítod sokkal egészségesebbre, válogatott alapanyagokat használsz fel, kiiktatsz olyat, ami gátolja a fogyást, hanem mellé beiktatod a mozgást is.

Nincs mese, tenni kell érte

Nemcsak a karcsúság elérése a cél. Sokan azt gondolják, hogy aki alapjában véve vékony, annak nem kell odafigyelnie arra, hogy mit eszik, de arra sem, hogy mozogjon. Egy ideig ez valóban működik is, de ha a született vékony alkatú nő nem figyel az egészségére, előbb vagy utóbb neki is számolnia kell kellemetlenségek, betegségek feltűnésével.
Az egészséges életmód betartása tehát nemcsak azért fontos, hogy olyan fogyjunk, hogy vékonynak maradjunk, hanem azért is, hogy minden szervünk a lehető legjobban, akadálytalanul működhessen.
A túlsúly nemcsak esztétikai probléma, hanem azt a vázrendszerünknek kell tartani, ami nagy megterhelés. Minél nagyobb a súly, annál nehezebb. Mint ahogy fogyni is sokkal nehezebb, mint a zsírréteget magunkra szedni. Legtöbbször a súlygyarapodás évek alatt telepszik meg az emberen. Jó ideig figyelmet sem szentelünk ennek. Amikor pedig észbe kapunk, hogy híztunk, akkor bizony azonnal szeretnénk megszabadulni a fölöslegtől. Márpedig ez a nehezebb része, hiszen az ember már nem csak a létfenntartás miatt eszik, hanem örömében, bánatában, unalmában. Ha csak ritkán fordul elő ilyen, semmi borzasztót nem követünk el, de ha ez állandósul, akkor ne csodálkozzunk azon, amit a mérleg mutat. Ahogy a zsírpárnák sem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki az ember testén, így a pozitív változáshoz is idő kell. Ha módosítasz az étrendeden és mozogni kezdesz, nem azonnal fog változni a mérlegen látott szám és az alakod. A gyors fogyást ígérő csodaszerek alkalmazása eleve gyanús. Úgy fogyni, hogy azért csak egy-egy tablettát kell bevenni, egyértelműen nem ad tartós eredményt. Márpedig a fogyni kívánók nem azt szeretnék, hogy néhány héten belül ugyanonnan kezdjék, mint ahol azelőtt voltak.

Mozgás nélkül mit sem ér

A tartós fogyáshoz szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék, a bő folyadékfogyasztás és a mozgás. Azonban, ha a kívánt súlyt, alakot meg is szeretnénk őrizni, akkor a testsúly felett kell uralkodnunk. A megfelelő étkezés az egész szervezet részére nagyon fontos, de pusztán a kalória bevitelének csökkentésével, megvonásával nem érünk el megfelelő eredményt, így tetszik vagy sem, mindenképp szükséges a testmozgás rendszeres beiktatása. Csak előnyünkre válik, ha izomzatunk megerősödik, kevesebb terhelést kell vázrendszerünknek vielnie.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | zszywka.pl, clubsatcrp.com, davidwolfe.com/képek)