Jump to content

Szuper tavaszi étkek, edd csinosra magad

2018. 04. 09. 19:00

Ahogy virulni kezd a természet, úgy öltözünk az időjárásnak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy tavasszal előkerülnek a lengébb ruháink és már készülünk a nyárra, a fürdőruhaszezonra. A nem kellő kilók lefaragása is megkezdődik.

A tavasz sokak számára jelent egyet a diétával, a salaktalanító kúrával, a mozgás beiktatásával. A jobb idő a kedvet is meghozza, hogy változtassunk szokásainkon, de még inkább meg akarunk szabadulni a télen felkúszott kilóktól.

Tavasszal könnyebb bevezetni a diétát, mert jóval többet mozgunk, több időt töltünk a természetben, mint odabent, és nem állandóan az ételekre gondolunk. A természet is többféle finomsággal kecsegtet. Jobban is kívánjuk ilyenkor a friss és egészséges zöldségeket, gyümölcsöket. Most jön el annak az ideje, hogy odafigyeljünk amit eszünk.

Amit a miénk vagy más kertje ad
Szerencsés helyzetben vagyunk, mert egészséges alapanyagokhoz szinte minden boltban hozzájuthatunk, habár fagyasztott állapotban. A friss zöldségnél és gyümölcsnél azonban jobb nincs. Ha pedig az a saját kertünkben terem meg, akkor azt jelenti, hogy nekünk kellett azzal foglalatoskodni. Még nagyobb az értéke.

Használjuk ki a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Nem mindenki teheti meg, hogy saját kertjében termett finomságokat fogyasszon, de ha már odafigyelünk az egészségtudatos életmódra, akkor ne is fagyasztott termékeket vásároljunk, hanem böngésszünk a piacon. A háztól származó termények megbízhatóbbak. Vásároljunk újhagymát, amely kevésbé erős, mint más hagyma, és még a fogyáshoz is sokkal inkább hozzásegíthet.

Ha nem voltál a spárga elkötelezett imádója, érdemes mégis beiktatnod az étrendedbe, mert rostban és fehérjében gazdag. A spárga segíti az emésztőrendszer jobb működését, támogatja az immunrendszert.

Ugyanilyen megfizethető és kiváló tápanyag a saláta. A spárgához hasonlóan a saláta is a normális emésztést segíti. A rostokban gazdag táplálkozáshoz nagyszerű lehet a fejes saláta vagy a jégsaláta választása is.

Sok gyerkőc menzai rémálma a spenót, felnőtt fejjel már megváltozhat mind az igényünk, mind az értékrendünk, és máshogy nézhetünk arra is. A spenót vasban, B-vitaminban, antioxidánsokban gazdag. Ne vond meg a szervezetedtől. Eheted főzelékként, szedheted tésztára, salátába is kiváló, de zöld turmixba is rakhatsz.

Hogy az étkezés minél változatosabb legyen, többféle gyümölcsre és zöldségre van szükséged. Egyik megoldás lehet a retek. A nagyon kevés kalóriát tartalmazó zöldség frissen jó. Tavasszal és nyáron nő, fogyasztd nyersen, de akár wokban más zöldségekkel együtt is megpróbálhatod.

A brokkolival ugyanaz a helyzet, mint a spenóttal. Valaki már a zöld látványától is rosszul van, és eldönti, hogy egy falatot sem eszik belőle, mások pedig ügyesen beépítik az étrendjükbe, hiszen magas rosttartamának köszönhetően bélműködésünkre nagyon jó hatással van. A magas fehérjetartalom mellett kevés benne a kalória. Biztosítja a teltségérzést, de nem hizlal, és nem emeli meg a vércukorszintet sem. Levesként, párolva fogyasztható.

Alma és banán szinte bármikor kapható a nagyobb üzletekben, de az eper akkor jó, amikor az igazi szezonja van. Kiváló gyümölcs a fogyáshoz. Az almánál és banánnál sokkal többféle tápanyagot tartalmaz, de ha nem csak önmagában fogyasztjuk, hanem más gyümölcs társaságában, akkor olyan kényeztetésben részesíthetjük szervezetünket, amely csak az előnyünkre válik.

Ételeid elkészítéséhez használj olívaolajat, a magas rosttartalmú zabbal való kiegészítés csak jót tesz emésztésednek és bőrödnek.

(Forrás: marmalade.co.hu | provitaliving.com, myfooddiary.com, taste.com.au/képek)