Jump to content

Minden erőfeszítés ellenére leállt a fogyás? Valamin változtatni szükséges

2018. 03. 21. 17:00

Kiváló felfogás, ha arra dönt valaki, hogy javítani akar egészségén, kondícióján, bevezeti a rendszeresebb mozgást, egészséges ételeket fogyaszt. Nem árthat magának, azonban közel sem biztos, hogy olyan eredményeket ér el, mint amit látni szeretne a tükörben.

Az egészségünk az egyik legnagyobb kincsünk. Még nagyobb értéket képvisel az, ha valamilyen betegség ér minket. Ez a világ arról szól, hogy leemeljük a boltok polcairól az élelmiszereket a kosarunkba, kifizetjük, és akár azonnal elfogyaszthatunk bizonyos termékeket. Sokunk munkája folyamatos ülésre kárhozat, és a kilók könyörtelenül eluralkodhatnak testünkön. Az esztétikailag kifogásolható alkat sem előnyös, de még nagyobb gondot okoz annak egészségre kiható negatív következményei. Az egészséges táplálkozás, a mozgás azok, amelyekkel nagyban támogathatjuk a szervezetünket. Sokan élnek is ezek közül valamelyik megoldással, vagy ezek kombinációjával, azonban a kezdeti lelkesedést hamar letaglózhatja, ha nem követi látványos változás. Azt is tudjuk és tapasztaljuk, hogy a nem kívánt réteg sokkal gyorsabban kúszik fel ránk, mint ahogy attól meg tudunk szabadulni. Nem elég néhány napos erőfeszítés, ezzel is tisztában vagyunk, ám amikor a mérleg még mindig ugyanazt a számot mutatja hetek múlva is, akkor bizony arra a következtetésre juthatunk, hogy valamit nem jól csinálunk.

Nincs mese, meg kell vizsgálnunk, hogy mi nem működik fogyásunk esetében. Nem is ritka, hogy az alakjukon változtatni kívánók egy idő után stagnálást vesznek észre. Ilyenkor a legfontosabb, hogy kevesebb kalóriát kell a szervezetbe bevinni, és többet kell mozgással elégetni. Ha feljegyezzük, mikor mit és mennyit fogyasztunk, azzal rálátást kapunk, hogy megvan-e a kalóriadeficit, ami a fogyáshoz szükséges.

A másik része természetesen a mozgásban is kereshető, vagyis az is lehet, hogy hiába mozgunk, nem elég hatékony a zsírégetéshez. Erősítő edzésekhez érdemes használni súlyzókat, és megnyugtatunk minden hölgyet, hogy ettől nem alakul ki férfias izomzat, azonban így tartható lesz az, hogy több kalória égjen el.

Legtöbbünknek nap végén van lehetősége, hogy edzeni menjen, ám napközben, akár munkahelyi pihenő gyanánt is lehet sétálni, nyújtani, néhány guggolást végezni. Azaz, ha belegondolunk, akkor a munkahelyen is meg tudjuk kezdeni a napi edzést, és az elgémberedett végtagok számára is jó lehet.

A mozgás a stressz ledolgozására is alkalmas, de ha a munkahelyen idegesek vagyunk, akkor könnyebben fojthatjuk feszültségünket ételbe. Nemcsak egészségtelenebb ételekhez nyúlunk ilyenkor, hanem nagyobb adagot falunk fel. A stresszt is mérsékelni kell, de a közelünkben gyümölcsök legyenek. Ha már eszünk, akkor az egészséges étel legyen.

A stresszt úgy is lehet mérsékelni magunkban, hogy megfelelő idejű és minőségi alváshoz juttatjuk szervezetünket.

Mozogj, étkezz egészségesen, de ha nem halad a fogyás megfelelő ütemben, akkor a kalóriaszámban, a kalória elégetésében, a stresszben, az alvás hiányában is lehet az okokat keresni.

(Forrás: marmalade.hu | gymjunkies.com, longfordsgym.co.uk, giphy.com/képek)