Jump to content

Kor ide vagy oda, lehet sima és foltmentes a kéz

2018. 03. 07. 19:00

Az első, ami szembetűnő mindenki más számára, a fejünk, főleg a szemünk és a hajunk. Ezután azonban az öltözködésünkre és a kezeinkre terelődhet a figyelem. A kezünk állapota is sokat elárulhat rólunk.

A manikűrösöknek is van is dolguk, mert nagyon sokak igénye az ápolt körmökön túl, az új körömdivatnak megfelelő technikák, színek és minták alkalmazása. De mit sem ér a szép köröm, ha a kéz bőre rossz állapotban van. Legtöbb esetben a kezünk a munkaeszközünk is, és vannak olyan munkakörök, ahol még inkább igénybe veszik a kezeinket, így sérülhet a köröm és a bőr is. Az állandó fizikai és/vagy kémiai behatás ronthatja a bőr állapotát. Azzal is számolni kell, hogy az öregedés is megteszi a magáét. A korral a kézbőrben lévő kollagéntartalom csökken, mert ezek a molekulák oxidálódnak, megszilárdulnak, és már kevésbé tudják a nedvességet beszívni. Ha ez az állapot bekövetkezik a szövetekben, akkor a bőr elvékonyodik, vonalak, azaz ráncok jelennek meg a kézfejen. Ez a rész ráadásul még a napfénynek is sokkal jobban ki van téve, mint más felület a testünkön. Az öregedéssel együtt további kellemetlen bőrelváltozások jelentkezhetnek a kezeken, úgymint májfolt, bőrkeményedés, anyajegyek, kitágult erek, stb.

A fiatalos bőrt a kezeken az jelzi, hogy a kézfej bőrébe belecsípve, az elengedés után azonnal kisimul. Ez azt jelenti, hogy a kollagénállomány még rugalmas és fiatalos. Ha azonban nincs jó állapotban a kézbőr, akkor bizony jóval lassabban simul vissza a bőr.

El kell fogadnunk, hogy idővel változik testünk, és alakunk is, de a bőr öregedését nemcsak a korosodás befolyásolja, hanem nagy hatással vannak rá a környezeti tényezők is. Nem csoda, hogy kezünkön nyoma marad a kornak és minden más behatásnak is, hiszen alig van olyan munkafolyamat, amelyben a kezeink ne vennének részt. Nemcsak hideg, meleg víznek, vegyszereknek tesszük ki, de súlyokat cipelünk, emelünk, csavarunk. Emellett azonban belső folyamatok is hatnak kezeinkre.

Mindenki szeretne feszes bőrű szép kézfejet, ezért szükség van a rendszeres bőrápolásra. Ma már kaphatók olyan krémek, amelyek nemcsak a kiszáradástól védik kezeinket, de pótolják a bőr zsír- és kollagéntartalmát is. Kiváló eredményt lehet elérni, ha kezeinket természetes, vitaminokban gazdag olajokkal kenjük be. Ilyen akár az olívaolaj vagy a mandulaolaj is. A kézmosás során az antibakteriális szappanokat érdemes elkerülni, mert azok nemcsak a koszt oldják le a kezeikről, de a hasznos baktériumokat is. Mosogatáskor és más, erős vegyszerek alkalmazásakor mindig gumikesztyűt kell viselni. Az egész szervezetünk egészségesen tartásához szükséges a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, és ez hatással van a bőrünkre, kézbőrünkre is.

A természetes anyagok felhasználásával nemcsak a környezetünket kímélhetjük, de kezünk is visszanyerheti fiatalosságát. Felhasználhatunk tejet, citromlevet, mézet, kígyóuborkát is, hogy pakolást, áztatást alkalmazzunk a puha, és ráncmentes kezek érdekében.

(Forrás: marmalade.hu | lorealparisusa.com, allure.com, anxiety.org/képek)