Jump to content

A túlsúly és a rákos megbetegedés kapcsolata

2018. 02. 03. 17:00

Azt a világot éljük, ahol akár a kicsi üzletekben is majdcsak mindent be tudunk szerezni. A kész termékekért csak fizetni kell és máris a miénk. Ám azt a világot is éljük, amikor kevesebbet mozgunk annak ellenére, hogy több kalóriát beviszünk a szervezetünkbe, mint indokolt lenne.

Divatossá és elfogadottá kezd válni az egészséges táplálkozás és életforma, de ez csakis a mi érdekünk. Ha nem teszünk saját magunkért, az egészségünkért, mástól ne várjuk a csodát. Az egészségtudatos szemléletbe beletartozik a minőségi alapanyagok beszerzésén túl az aktív sportolás mindennapivá tétele. Ha eszerint létezünk, az meglátszik testsúlyunkon, alakunkon. Amennyiben súlyunk korunknak, magasságunknak megfelelő, számos betegségtől megmenekíthetjük magunkat. Könnyebb az élet és a mozgás akkor, ha nem kell magunkon plusz kilókat cipelni. A szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az ízületi fájdalmak jelentkezhetnek azoknál, akik túlsúllyal, elhízással élnek.

Korunk rettegett és sokszor halálos megbetegedése a rák. Kimondva is szörnyű, hát még akkor, ha arról is beszámolunk, hogy a túlsúly is hozzásegíthet a rákos megbetegedés kialakulásához.

Sokan érzik magukat kényelmetlenül bőrükben akkor, ha a tükörbe nézve testét eltorzító túlsúlyával, zsírpárnáival szembesül. Főleg akkor, ha egykor az hájréteg korábban egyáltalán nem volt ott. Könnyű összeszedni a felesleges kilókat, de az elhagyásukhoz tudatos és kemény munka szükséges. Márpedig az elhízottak és a túlsúlyosak száma egyre nő. Habár az emberiség retteg a rosszindulatú daganatos betegség kialakulásától, azért az elhízást továbbra is csak segítjük. Tovább növesztjük zsírrétegeinket, segítve a rákos sejtek kialakulását, terjedését.

Tudósok egy ideje már vizsgálják a testsúly és a daganatos megbetegedés közötti összefüggést. Több millió ember vizsgálati anyagának összevetésén alapszik az az eredmény, miszerint a 13-16 kilónyi plusz súly többféle rákos betegség kialakulásáért okolható.

Azt még kevesebb ember tudja, hogy a nők esetében még kockázatosabb a túlsúly vagy az elhízás. Gyakoribb ilyen esetben a méh, a méhnyak, a petefészek rákos megbetegedése, de jelentkezhet a pajzsmirigy, a vese daganatos megbetegedése, vagy a leukémia.

A férfiak sincsenek biztonságban. A túlsúly nagysága egyenes arányban áll azzal, hogy a rosszindulatú prosztatadaganat mennyire agresszív lefolyású.

A magas testtömegindex, vagyis a BMI is megnöveli a különböző daganatos betegségek kialakulását, ám azt is megállapították, hogy egyes rákos daganatok kialakulását meggátolja a magasabb BMI-érték.

A túlsúly ellen lehet tenni életmódváltással, mozgás beiktatásával, de a legjobb lenne, ha meg sem engednénk magunknak az elhízást. Tisztelni kell annyira saját testünket, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ne növeljük a betegségek kialakulásának kockázatát. Mindenki megérdemli az odafigyelést saját magától.

(Forrás: marmalade.hu | indianexpress.com, cnn.com, teatronaturale.it/képek)