Jump to content

Ultraviola az év színe

2018. 01. 27. 17:00

Ha divatos szeretnél lenni, akkor sokat számít, hogy mit veszel magadra, azonban az öltözéked színe sem elhanyagolható. A 2018-as év színe az ultraviola, amely egyben az év divatszínét is jelenti.

Ahogyan hazánkban megválasztják az év emlősét, hüllőjét, madarát stb. úgy választja ki minden évben egy amerikai cég az év színét. A Pantone cég New Jerseyben található. Fő profilja a Pantone Szinegyeztető Rendszer, amely egy olyan szabadalmaztatott színtér, amelyet más iparágak felhasználhatnak. Nos, ennek a cégnek az idén egy furcsa színre esett a választása. Az ultraviola biztosan nem mindenki tetszését nyeri el. Tavaly a lombzölddel valószínűleg sokkal több tetszést vívtak ki maguknak, hiszen a természetes színek többeket vonzanak. Aki azonban ki szeretne tűnni a tömegből, a mindennapok egyhangúságából, az ultraviola árnyalataival játszhat.

Az ultraibolya erőteljes, már-már provokatív szín is lehet attól függően, hogy mennyire erős árnyalatát választjuk. Gondolkodhatunk lila öltözékben, de ugyanígy megjelent a körömdivatban és a sminkelésben is. Van, akinek kissé mesterkélt és provokatív szín, ezért még ha szépnek is tartjuk, nem mindenki meri magára viselni. Mások éppen ezért fogják imádni az idei évet, mert a szemet magára vonzó színben pompázhat. Aki igazán merész és bevállalós, még a haj- és körömfestésbe is bevonja az év divatszínét.

A mélylila bárhogy viselve egyediséget sugároz a külvilág felé. Éppen amiatt választotta a Pantone ezt a színt, mert az ultraviola az, amely leginkább kifejezi az emberek és a jelenlegi divat állapotát. A merész szín vadságot is kifejezhet, ám ha annak szolidabb és szelídebb árnyalataival játszunk, akkor nagyon kellemes és könnyed lehet, amely nemcsak öltözködésben állhat nagyon jól, de szolid lehet sminkben és frizurában is, mégis arra utal, hogy viselőjét nem lehet csak úgy az orránál fogva vezetni.

Nem csak abban lehet gondolkodni, hogy az idei év színét hogyan viselhetnénk magunkon, hanem a lakásban is használhatjuk. Ahogy az öltözködésben és a szépségiparban is erőteljességet, kreativitást képvisel az ultraibolya, úgy a lakásberendezésben is. Ugyanúgy lehet játszani a sötétebb és szelídebb árnyalatokkal. A mélylila igazán megdöbbentő hatást kelthet, de még a halványabb kivitel is lehet harsány megoldás. A merészebbek egész falfelületet is befesthetnek ultraviolára, ám az már lehet sok(k). Attól függ, hogy mit szeretnénk elérni. Ha nem akarjuk megdöbbenteni a hozzánk betoppanókat, akkor használhatjuk a világosabb árnyalatot úgy, hogy csak bizonyos felületek kapják meg a lila színt. A mélylila tompítását a szürke használatával érhetjük el. Az ultraibolyában pompázó fal vadságát meg lehet törni a kellemes kiegészítőkkel. Az arannyal való párosítás barokkos hatást kelthet otthonunkban, és ha a bútorokat bársony kárpit borítja, akkor csak megfejeljük a barokkos hatást.

Ha nem a falak, akkor a bútorok is lehetnek lilák, így lesz ragyogóbb a tér. Ha túl sok lenne a lilából a falakon, azzal együtt élni nem szeretnénk, még akkor sem, ha amúgy tetszetős szín, akkor kiegészítőket is be lehet szerezni ugyanilyen árnyalatban.  

Az ultraviola az a szín, amelyet nem lehet nem észrevenni, és nem lehet mellette csak úgy elmenni, legyen szó ruháról, körömlakkról, sminkről, hajszínről, de ugyanígy merész lehet az otthonunkba felhasználni is. Egyéni ízlés szerint lehet játszani a tónusokkal és igazán kellemes, de egyben egyedi külsőt kölcsönöz a viselőnek és a lakásnak is. Aki a szürkeségből szeretne kitörni, annak ez az év igenis kedvezni fog.

(Forrás: marmalade.hu | pantone.com, city-park.ro, behance.net/képek)