Jump to content

Citromos víz, a csodaszer (vagy nem csodaszer)

2018. 01. 25. 19:00

Hírességek és nem hírességek is fogyasztják a ma oly divatos citromos vizet. Amíg valaki számára az csak az egészség támogatása érdekében történik, más azért fogyasztja a citrommal dúsított vizet, hogy fogyását is segítse. Van értelme?

Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy nagyon sokan nem foglalkoznak a megfelelő vízfogyasztással, akkor nagyon is jó indítás, ha reggelente langyos vízbe citromlevet facsarunk. Világhírű színésznők is esküsznek arra, hogy a citromos vízzel nemcsak egészségüket támogatják, de alakjuk megőrzésében is sokat segít. A citrommal dúsított víz ezért sokak reggeli itala. A köztudatban úgy szerepel, mint az immunrendszer erősítője, az emésztés segítője, amely még C-vitaminnal is ellátja a szervezetet, és megakadályozza a kiszáradást, valamint a fogyókárában is segít. Tényleg igaz ez, vagy teljesen feleslegesen fogyasztják sokan?

Népszerűsége azért akkora a citromos víznek, mert a víz alapszükségletünk, minden háztartásban van, és a citrom is bárhol, bármikor beszerezhető alapanyag. Az olcsó és gyorsan elkészíthető ital nem csodaszer, azon a reggeli citromos vízfogyasztás mindenképp jót tesz. Ideális frissítő ital, de főképp a vízen van a hangsúly nem pedig a citromon. Ha már reggel azzal kezdünk, hogy vizet iszunk, mindenképp szerveztünk egészséges működését biztosítjuk. Ha citrommal vagy anélkül fogyasztjuk el a vizet, mindenképp pozitívan hat az emberi szervezetre. Hiába fogyasztunk egészséges alapanyagokból elkészített ételeket, ha nem támogatjuk testünket elég folyadékkal, a dehidratáció állapotában lassul az anyagcsere és kedvezőtlen hatásokat vált ki a testünkben.

A víz szerepe tehát egyértelmű életünkben. Már csak emiatt megéri a reggelt vízzel kezdeni. Ha kerül bele citrom is, akkor frissítően hat ránk, és mégsem csak sima vizet fogyasztunk. Sokkal jobb, mintha cukrozott, szénsavas üdítőitallal kezdenénk a napot. Szervezetünkbe így nem juttatunk sok cukrot. A fogyasztó hatása abban merül ki, hogy a citromos víz nem tartalmaz cukrot ellenben más üdítőkkel, így súlyunk emiatt biztos nem fog gyarapodni sem. Azonban, aki csodaszerként fogyasztja a C-vitaminnal dúsított vizet, és azt várja, hogy általa beinduljon a fogyás, az csalódni fog. Ha a reggeli citromos víz fogyasztása mellett ugyanúgy iszik valaki édes üdítőitalokat, nem figyel oda táplálkozására, mozgásra, akkor a citromos víztől sem várhat csodát. Amikor azonban tudatosan egészséges életmódra vált valaki, odafigyel a sportolásra és arra is, hogy mit és mennyi eszik, iszik, akkor a citromos vízzel csak tovább segíti egészsége fenntartását.

A citromos vizet azért is isszák olyan sokan, mert abban reménykednek, hogy az elsavasodott szervezetet hatékonyan tudják így lúgosítani, valamint a felgyülemlett salakanyagoktól is megszabadulhatnak, vagyis méregtelenítenek. A méreganyagok semlegesítését a máj és a vese végzi el, amelyet a citromos víz nem befolyásol, így lúgosítás vagy méregtelenítés miatti fogyasztása lényegében felesleges.

Hiszünk abban is, hogy a citromos víz erősíti az immunrendszert. Ártani biztos, hogy nem ártunk, azonban a reggeli citromadag a napi C-vitamin adagot sem tartalmazza, nemhogy az immunrendszer erősítéséhez elég legyen. A gyengébb fogzománcot tovább károsíthatja a citrom, és a gyomorégéssel küzdőknek sem segít.

Senkit sem beszélünk le a citromos víz fogyasztásáról, hiszen mindenképp jól kezdjük a reggelt, ha azt fogyasztjuk, azonban se a fogyást, se a méregtelenítést, se az immunrendszer erősítését nem támogatja úgy, mint ahogy az a köztudatban jelen van. Ha vizet iszunk reggel, mindegy, hogy azt citrommal vagy anélkül tesszük, sokat segítünk magunknak. Hajrá továbbra is!

(Forrás: marmalade.hu | livestrong.com, 3a2ilati.com, letsgohealthy.net/képek)