Jump to content

Miért baj, ha hasra hízunk? – 2. rész

2018. 01. 19. 19:00

Mindenkinek megvannak az erősségei és gyengeségei nemcsak képességeiben, hanem testén is. Csak kevesen teljesen elégedettek kinézetükkel, ugyanis vannak gyenge pontjaink. Ki ide, ki oda hízik sokkal könnyebben. Mi nők pedig ennek mesterei vagyunk.

Az előzőekben már olvashattatok arról, hogy a hasi elhízás miért veszélyes, és már azt is tudjuk, hogy annak is többféle változata van. Amíg az egyik hasi elhízás inkább csak esztétikai probléma, a másik már hatással van az egészségünkre is. A pocakosodásért okolható az arra való hajlam, de komolyabb betegség is gyanúsítható a felesleg kialakulásáért.

Többek értintettek abban, hogy fogyókúra ide vagy oda, a pocaktól sehogy sem tudnak megszabadulni. A hasi elhízást a nem megfelelő táplálkozás, a kevés mozgás és az öröklött hajlam is okozhatja. Ha a hasi zsírpárnák megjelenése az életmódnak köszönhető, akkor valószínűleg nem az élet része a rendszeres mozgás, de a túl sok só bevitele igen. Nemcsak a sok édesség vezethet elhízáshoz, hanem a sok só is. A sóban gazdag étel fogyasztása mellett a szervezet vizet tart vissza. Lényegében felborul a test vízháztartása. Amikor túl sok sót fogyaszt valaki, akkor azért a hasi részen jelentkezik a hízás, mert azon a területen vannak azok a nátriumcsatornák, amelyek a tápanyagokat a vérbe szállítják. Azon a kényes területen sok ilyen csatorna van, és a sok só fogyasztása miatt a sok vizet is köt meg a szervezet. A káliumban gazdag étrend, a sófogyasztás csökkentése segít abban, hogy a testvízháztartása visszaálljon a normál kerékvágásba.

Az egész világban tapasztalható feszültség egyénre lebontva is jelentkezik. A több helyen egyszerre való megfelelés nagy terhet ró mindenkire. Az a tévhit, hogy a stressztől csak fogy az ember, megcáfolandó. Ha túl nagy a nyomás, akkor az étrendünk sem mindig kiegyensúlyozott. A túlpörgött életmód miatt rendszertelenül és akár egészségtelenül táplálkozunk. A feszültség hatására a szervezet egy olyan hormont kezd el termelni, amely megnöveli az étvágyunkat és sokkal többet eszünk, mint arra szükségünk lenne. Az, hogy az ember hasra hízik, tekinthető egy túlélési stratégiának is, ugyanis az ott felgyülemlett zsírt tudja a szervezet leghamarabb felhasználni szükség esetén. Magyarán, ha stresszes valaki, és az táplálkozásában is megmutatkozik, akkor hasra fog hízni, mert oda tartalékol legelőször a test.

A hasi elhízásért okolható az úgynevezett policisztás ovárium szindróma is, amely a nők egy részét érinti. Ebben az esetben a hormonháztartás felborul és ez olyan hatással van a nőre, hogy cisztás elváltozások keletkeznek a petefészkeken, a peteérésben is zavar áll be. A betegek sokáig nem is tudják, hogy mivel állnak szemben egészen addig, amíg gyermeket nem szeretnének. Ha sokadik hiábavaló próbálkozás ellenére sem sikerül a teherbeesés, és annak utána járnak, akkor derül fény a betegségre. Kezeletlenül meddőséget és cukorbetegséget is okozhat azon túl, hogy a hasi elhízás is számlájára írható fel.

A hasra való hízáshoz hozzájárulhat az az anyagcserezavar, amelyet metabolikus szindrómának neveznek. Ebben az esetben a szervezet kevésbé reagál az inzulinra, de emellett zavar van a szénhidrát anyagcseréjében is. A metabolikus szindróma kialakulásáért is az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás okolható.

A hasi elhízás okát kell kideríteni legelsőnek, és csak azután lehet gyógyszerekkel, életmódváltással kezelni a problémát. Te melyik típusba tartozol?

(Forrás: marmalade.hu | gnet.org, http://howtoloseweightfast.co.za, healthylifestylelive.com/képek)