Jump to content

Kellemetlenkedők a bőrünkön

2017. 12. 18. 17:00

A szerencséseket elkerüli, de életünk során találkozhatunk a kellemetlen, olykor fájdalmas szemölcsök valamelyikével. Az idegesítő szemölcs eltávolításába sokan már otthon belekezdenek. Nem jól teszik.

Több mint száz vírusfaj okolható azért, hogy testünk különböző pontjain szemölcsök tűnnek fel. A legtöbb vírus a HPV-k közé tartozik. Mindegy, hogy melyikfajta szemölcs büszke birtokosa vagy, soha ne vakard, ne piszkáld, ne próbáld meg magadról eltávolítani. Ha mégis megteszed, azzal a vírusok további terjedésének lehetőségét nyújtod, és újabb szemölcsök jelenhetnek meg rajtad egy rossz mozdulattal.

Némelyik szemölcs akár veszélyes is lehet, ráadásul könnyen el lehet kapni. Elég ahhoz az uszodában fertőzött személyről leváló hámsejttel érintkezni, és már el is ért a. Sok kisgyermek kapja el valamelyik szemölcsöt, hiszen egy apró bőrsérülés elég ahhoz, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, és ehhez elég akár minimális testi kontaktus is. Főleg azt támadja meg a vírus, akinek gyengébb az immunrendszere. Aki erős és egészséges immunrendszerrel bír, annak szervezete felveszi a harcot a vírussal.

A szemölcs rajtunk tartózkodhatnak rövidebb és hosszabb ideig is, attól függően, hogy melyik típusába tartozik, milyen a bőr állapota, mekkora a fertőzés. A szemölcsök kialakulását segíti, ha a bőr nagyon fel van ázva, a bőrfelszín sérült, de a fokozott izzadás is.

A laikus szemek a szemölcsöt összekeverhetik az anyajegyekkel vagy más bőrkinövéssel. A közönséges szemölcs borsó nagyságú bőrkinövés, amely karfiolszerűen emelkedik ki a bőr felszínéből. Színe lehet fehér, barna vagy szürke is. Általában az ujjakon, a kézfejen, a könyökön, térden jelenik meg.

Létezik az úgynevezett uszodaszemölcs, amelynek felszíne fényes, félgömbalakú. Nevéhez híven az uszodákban rendkívül gyorsan terjed, mert eleve a nedves közeget kedveli, és a felázott bőrön át könnyen a szervezetbe jut a szemölcsöt okozó vírus. Ezt a szemölcsöt kivételesen nem HPV vírus okozza, hanem egyfajta himlővírus. Fő jellegzetessége, hogy a kinövések csoportokban jelentkeznek főleg a has, hát, kéz és láb tájékán.

A talpi szemölcs gyökerei mélyen a bőrbe ágyazódnak, ezért azon túl, hogy csúnya látvány, még fájdalommal is jár. Kívülről tűnhet kicsinek egy talpi szemölcs, de valójában sokkal nagyobb, csak a bőr alatt húzódik a java. Ezentúl még nehéz megszabadulni is.

A lógó szemölcsök hosszúkásak, szálas bőrszínű vagy fehér kinövések. A szemhéjon, ajkak környékén, homlokon, állon, nyakon megjelenő lógó szemölcsök sokak életét megkeserítik. Ám könnyen át is lehet adni másnak, vagy más felületre átterjedhet, mert ehhez elég egy érintés is.

A futószemölcsöt valóban könnyű összetéveszteni az anyajeggyel. Főleg fiatalkorban jelentkezik a kezeken leginkább.

Bármennyire idegesítőek ezek a kinövések, bőrgyógyász dolga megállapítani, hogy miről van szó, így szakember feladata azok kezelése is.

(Forrás: marmalade.hu | healthline.com, beta.nhs.uk, webmd.com/képek)