Jump to content

Hol jelennek meg a pattanások az arcodon?

2017. 12. 13. 19:00

A pattanások nemcsak a tinédzserek életét keserítik meg. A felnőttek ugyanúgy találkozhatnak az esztétikailag is kifogásolható piros és fájdalmas pöttyökkel. Ha az arcon jelentkezik, akkor nem mindegy, hogy melyik területen.

A kínai gyógyászatban az arcnak is nagy szerepe van. Az arcbőrön megjelenő bőrhibák utalhatnak egy-egy szerv hibás működésére, problémáira. A pattanások nem véletlenül jelennek meg bőrünkön, így annak is jelentősége van, hogy melyik területen tűnnek fel.

Amennyiben az áll oldalsó részén vannak pattanások, úgy a hormonrendszer felborulásáról lehet szó. Nők esetében ez amúgy sem ritka jelenség, de ezentúl a stressz is kiválthatja. Oda kell figyelni az étkezésre. Érdemes elkerülni az édességeket, helyettük inkább a zöldségekre és gyümölcsökre koncentráljunk.

Az áll középső részén kellemetlenkedő pattanások emésztőrendszeri problémára utalnak. Akár az ételallergia miatt is kialakulhatnak piros pöttyök. Érdemes kerülni az allergén ételeket, ügyeljünk a rosttartalom növelésére és a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra.

Azt tudjuk, hogy a fogak problémája más szervünkre is kihat. Ha a pattanások az arccsont és az állkapocs közötti területen tűnnek fel, akkor a fogunkkal, a fogínyünkkel lehet valami probléma. Nem árt felkeresni a fogorvosunkat, aki tüzetesen megnézi mi a gond szájüregen belül. Ügyelni kell a megfelelő szájhigiénére is.

Amennyiben az arccsont feletti részen keletkeznek pattanások, azok a tüdő és a légutak bántalmára utalnak. Nem is biztos, hogy pattanások tűnnek fel, hanem a stressztől, a légszennyezettségtől és a dohányzástól is kialakulhatnak piros foltok az arc felső részén. Kerülni kell a dohányzást, a légszennyezett környezetből is érdemes kiszakadni. Az egészségesebb táplálkozás mellé a sportot is be kell vezetni.

A két szemöldök között és a szem körül jelentkező pattanások arra engednek következtetni, hogy a májunk túl van terhelve. Olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek májtisztító hatással is bírnak. Ilyen a cékla, a fokhagyma, sárgarépa, zöld levelű zöldségek. Főleg olyan gyümölcsökre kell ilyenkor váltani, amelyeknek magas a C-vitamin tartalma, vagyis a citrom, a grapefruit is kiváló erre. Lefekvés előtt már 2-3 órával egy falatot nem szabadna ennünk, mert a szervezetünk ilyenkor nem tudja olyan hatékonyan lebontani a bevitt tápanyagot, mint napközben. Könnyítsük meg májunk dolgát.

A homlok alsó részén megjelenő kellemetlen pattanások szívproblémára utalhatnak. A szemöldökök feletti pattanások megjelenése elegendő okot adnak arra, hogy odafigyeljünk napi vízmennyiségünk elfogyasztására, a dohányzás elhagyására, a kávézás minimalizálására, valamint be kell iktatni a sportot.

A homlok felső részén feltűnő pattanások emésztési zavart és a húgyhólyag problémáját mutatja. El kell felejtenünk az üdítőket, és helyette a friss vízre koncentráljunk. Ha elkerüljük a cukros és szénsavas üdítőitalokat, az édességeket, akkor sokat tettünk emésztésünkért.

A fülünkön, és annak környékén jelentkező pattanások a vese nem megfelelő működéséről tanúskodnak. Ezen sok folyadékfogyasztással, a káros élelmiszerek és koffeintartalmú italok elhagyásával segíthetünk. Gyógynövényekből készült főzettel felpörgethetjük a veseműködést.

Az arc bármelyik részén megjelenő pattanás esetében elmondható, hogy különösen nagy szerepe van a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásnak, az egészségtelen étrendről való áttérésnek az egészségesre, a káros szenvedélyektől való megszabadulásnak (vagy legalábbis mérséklésének) és a rendszeres testmozgásnak, amennyiben az a célunk, hogy a bőrünk is egészséges és szép legyen.

(Forrás: marmalade.hu | pixabay.com, huffingtonpost.com, onlymyhealth.com/képek)