Jump to content

A cipőpucolás nemcsak Mikuláskor aktuális, avagy így óvd télen a lábbeliket

2017. 12. 04. 19:00

A tél beköszöntével számolni kell a hidegen túl a nedvességgel is. Hiába vásárolunk kiváló minőségű, divatos és bélelt csizmát, ha nem jó ápolásban részesítjük, ugyanúgy beázhat. Kellemetlen és az egészségre is veszélyes lehet nyirkos csizmában lenni.

Beköszöntött az esős, locspocsos idő, így a lábbeliinknek is nagyobb kihívásoknak kell megfelelniük. Azon túl, hogy kényelmet és védelmet kell biztosítaniuk a járáshoz, még az sem mellékes, hogy a mínusz fokban mennyire vízhatlan. A meleg csizma sem ér semmi, ha beengedi a vizet. Márpedig az eső, a latyak megtalálja az útját bárhol, a cipők esetében is.

A márkás cipők, csizmák megvételével reménykedünk a jó befektetésben, de tennünk is kell annak érdekében, hogy a hatékonyságot megtartsuk. Számos cipőápoló terméket lehet vásárolni, amely megvédi cipődet a beázástól. Márpedig ha a cipődet véded, magadat is megvéded. Cipőboltokban, új cipő vásárlásakor figyelmünkbe ajánlják a hatékony cipőápoló szereket, nem is ért, ha most beszerzel egy jót. Néhány házi praktikával sokat tehetsz azért, hogy téli lábbeliid ellenállóbbak legyenek.

Többen azt gondolják, hogy azért adnak ki több pénzt minőségi csizmára, hogy az ténylegesen megvédje lábukat a hideg minden kellemetlenségétől. Aki igényes a ruházkodására, annak igenis nagyon fontos, hogy a csizmája, cipője is rendezett legyen, és akár több éven keresztül hordhassa azokat. Minden évszakban oda kell figyelni a lábbelik ápolására, de télen a nedvességen kívül a mínusz foknak is ki vannak téve.

Ha sáros és nyirkos csizmával érsz haza, ne ess neki egyből a sikálásának. A nagyja sárt távolítsd el, de ami a csizma anyagán van, azt hagyd megszáradni szobahőmérsékleten, de ezt ne direkt módon tedd meg. Ezt azt jelenti, hogy ne közvetlenül a kályha vagy a radiátor elé tedd, mert ezzel is csak árthatsz a csizmád anyagának. Újságpapírral béleld ki a belsejét, mert a nedvességet is magába szívja, ráadásul nem engedi, hogy a csizma anyaga tartástalanná váljon. Ha megszáradt a csizma, el kell távolítani a sarat. Egy kefe használatával lesz a leghatékonyabb a munka. Ha nemcsak esővel, hanem hóval is számolnod kell, akkor a havat mielőbb seperd le a csizmáról, és még így is lehet nyomot hagy maga után. Készíts egyharmad ecet és kétharmad víz keverékéből oldatot, majd töröld át a kívánt felületet. Ezután sima vízzel is átdörzsölheted, majd itasd fel a felesleges nedvességet. Miután megszáradt a csizma, használj megfelelő cipőápolót.

Télen sokkal inkább igénybe veszi az időjárás a cipőinket, ezért akár minden nap szánj időt a cipőápolásra és esélyt adsz arra, hogy jövőre is viselhesd ugyanazt a darabot.

(Forrás: marmalade.hu | thewirecutter.com, altitude-blog.com, thewirecutter.com/képek)