Jump to content

Más kifogást kell találni… Elő az ugrálókötéllel és a hullahopp karikával!

2017. 12. 01. 17:00

Ha eddig a mozgásszegény életmódot arra fogtad nincs se időd, se anyagi lehetőséged edzőterembe eljárni, akkor a kifogáskeresés ideje lejárt. Meglepően kevés kell ahhoz, hogy eredményesen tudd az alakodat formálni.

Talán még a mai kor gyermekei számára sem teljesen ismeretlen a hullahopp karika és az ugrálókötél, amely a mai felnőtt korosztály számára egykor alapvető torna- és játékeszközként szerepelt. Hozd vissza gyermekkorod eszközeit, és kezdd meg otthoni alakformálásodat. Ha nincs otthon se ugrálókötél, se hullahopp karika, egyszeri befektetést igényel az eszközök beszerzése és hidd el, nem fogod megbánni, ha rendszeresen használod ezeket.

Gyerekkorunkban szerettük pörgetni az ugrálókötelet. A gyorsaságon túl kipróbáltunk számos mutatványt, kereszteztük a kötelet, magasra szökkentünk, ráadásul többen is tudtuk egyszerre játszani. Ketten hajtották a kötelet, egy gyerkőc ugrált. Ugye milyen jó a múltidézés? Visszahozhatod ma is az élményt, még ha egyedül is tekered az ugrókötelet, de az biztos, hogy javítani tudod az állóképességedet, az erőnlétedet és még a fogyásban is segít. Az ugrókötelezés abszolút otthon kivitelezhető mozgásforma. Túlságosan nagy helyet sem igényel, de azért kell némi mozgástér ahhoz, hogy ne verj le magad körül fontos használatitárgyakat. Ennek a mozgásnak az az előnye, hogy az ugrálással nemcsak a lábaidat mozgatod meg, hanem a kezeidet is. Ha csak néhány kiló plusz van rajtad, vagy pedig csak az erőnlétedet szeretnéd kicsit fejleszteni, akkor azonnal belevághatsz a kötélhajtásba. Lehet kint dermesztő hideg, lehet, hogy nincs mozdítható pénzed arra, hogy edzőterembe bérletet válts, az ugrókötelezést neked találták ki. Szerezz be egy magasságodnak megfelelő kötelet. Az a neked való, ha a kötél közepére lépsz az egyik lábaddal, a kötél szára, markolata a hónaljadig ér. Amennyiben nem cipelsz magadon nagy felesleget, de lábaidat, kezeidet meg szeretnéd mozgatni, alakodat formálni akarod, kezdj bele az ugárlókötelezésbe. Nem kell első nap belehalnod, kezdj óvatosan. Az első héten csak ötször egy percet ugrálj, a következő héten már duplázhatsz és tovább növelheted az időtartamot, intenzitást.

Gyermekkorunk másik játéka a hullahopp karika volt. Ma sem kell erről lemondani, de ma már sokkal inkább úgy tekinthetsz rá erre, mint alakformálód eszközére. Kislányként ugye milyen sokat hullahoppoztál? Az egykor játék kedvéért használt karika ma már sokkal inkább egészségünk és szépségünk érdekét képviselheti. Ha nagyobb túlsúllyal rendelkezel, akkor is kezdő mozgásként kiváló lehet a karika. Az egyik leghatékonyabb derék és hasformálásra alkalmas tornaeszköz. A megfelelő méretű karikát úgy tudod kiválasztani, hogy a tested közepéhez tartva gond nélkül át tudod lendíteni a fejed felett. Fél órás hullahoppozás eredményesen eltüntetheti a derekadról és a hasadról a felesleges zsírréteg.

Mindkét eszköz kiválasztásánál fontos a magasságodhoz való megfelelő méret kiválasztása, mert csakis így lesz hatékony az otthoni edzésed. A legjobb, hogy amíg ugrálsz, vagy hullahoppozol, szólhat közben a kedvenc zenéd, akár tévét is nézhetsz. Ez ám a kényelmes, de hatékony otthoni alakformálás. Más érvet kell kitalálnod a mozgásszegény életmódra.

(Forrás: marmalade.hu | womenfitness.net, health.com, giphy.com/képek)