Jump to content

Lassabban nő a hajad, mint szeretnéd? Tegyél ellene! II.

2017. 10. 12. 11:06

Ki ne álmodna dús, egészséges, fényes, ápolt és hosszú hajkoronáról? Ez azonban nem mindenkinek adatik meg. Van akinek havonta látványosan nő, mások egy év alatt sem elégedettek a hajnövekedésükkel. Mit tehetünk annak érdekében, hogy rövid idő alatt dús és hosszú hajkoronánk legyen?

Nem mindegy mivel fésülködünk!

Az állandó fésüléssel is csínján kell bánni, ugyanis ha nem megfelelő a fésű, akkor igen káros lehet a hajunkra nézve. Mindig válassz puha sörtéjű fésűt, ugyanis a kemény műanyag roncsolja a hajat és a fejbőrt is irritálhatja. Fejbőrünk rendszeres masszírozásával serkenthetjük a hajhagymák működését, ezáltal gyors hajnövekedést érhetünk el.

Kevesen tudják, de a rossz minőségű párnák is roncsolhatják hajunkat, valamint gátolhatják a hajnövekedést. Ha pamut párnánk van, cseréljük le, ugyanis gyakori gubancolódást okoz. A túlzott hajmosás mellett, a rendszeres hajformázás is roncsolja a hajszálakat, és visszaszorítja a hajnövekedést. A mindennapos sütés, vasalás, göndörítés ártalmas a hajunkra nézve. Éppen ezért tarts hetente néhány napot, amikor hagyod hajad pihenni.

Egészséges életmód, egészséges hajkorona!

Hajunk és egészségünk állapotára is befolyással van, hogy milyen életmódot folytatunk. Bizonyos ételek és italok fogyasztása serkenti a hajnövekedést, jótékonyan hat szervezetünkre és egészségünkre. Míg a mozgásszegény, káros szenvedélyekkel teli, egészségtelen ételeket fogyasztó életmód, nem csak külsőnket, de szervezetünket is roncsolja.

Mindig gondolj a megfelelő folyadékpótlásra, ugyanis nem csak bőrünket, de hajunkat is hidratálja az elfogyasztott vízmennyiség. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel segít megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, és beindítja a hajnövekedést. A száraz és töredezett haj egyik oka a vitamin és ásványianyag szegény étrend, ha egészségtelenül táplálkozunk, szervezetünk nem jut a megfelelő működéshez szükséges anyagokhoz. Kerüljük a curkos, zsíros, mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel teli ételeket, és fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat.

Mit együnk?

A lazac omega-3 zsírsav tartalma, D-vitamin tartalma és a benne található egyéb vitaminok és fehérjék miatt, kiváló választás hajunk egészségének megőrzése érdekében. Fogyasztása megóvja a fejbőrt a különféle kórokozóktól, ezáltal pedig elősegítik a hajnövekedést.

A cinkben gazdag ételek fogyasztásával visszaszorítható a kellemetlen hajhullás, illetve megelőzhetőek a különféle fejbőr és hajproblémák. Az osztriga, a gabonafélék (búzacsíra, búzakorpa), kagyló, a parmezán, a marha-, a juh- és a sertéshús, valamint a gombák, a kakaó, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek, a tejtermékek, valamint a tojás sárgája is tartalmaz cinket. Ezek fogyasztásával javíthatjuk hajunk állapotát, és a hajnövésre sem kell sokáig várni. A mandula biotin tartalmának köszönhetően elősegíti, a gyors hajnövekedést, és erősíti a hajszálakat.

Menj fodrászhoz!

Természetesen nem az a megoldás, ha hosszú hajat szeretnénk, hogy hagyjuk nőni, és messziről elkerüljük a fodrászt, ugyanis a töredezett hajvégeket muszáj időről-időre levágni. A legoptimálisabb havonta, kéthavonta ellátogatni a fodrászhoz és megszabadulni a töredezett és sérült hajvégektől.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)