Jump to content

D-vitaminnal az álomalakért?

2017. 10. 12. 11:26

Orvosok által bizonyított tény, hogy a D-vitamin hiányában az emberi test hajlamos a hízásra. Azonban mi a helyzet a D-vitamin pótlás következtében? Vajon elősegíti a fogyást?

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, úgy jut egyre kevesebb D-vitaminhoz a szervezetünk. Persze megfelelő táplálkozással és D-vitamin szedéssel pótolni lehetne a szervezetünk számára oly fontos vitamint. Lehetne, mert az átlag magyar népesség töredéke fogyaszt például rendszeresen halat. Lehetne, ha a D-vitamin forrásként jellemzett tojássárgájáról, a vajról, a tejről vagy a belsőségekről az utóbbi évtizedben nem épp az derült volna ki, hogy kifejezetten ártalmasnak számítanak, mert emelik a koleszterinszintet, így ereink elmeszesedését okozzák.
Lehetne, ha időben elkezdenénk a patikákban megvásárolható D-vitamin szedését.

Mi az a D-vitamin?
A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitaminra utal. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása és a csontok ásványosítása. A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő – a napfény hatására. Azonban, ha nincs napfény, vagy kevesebb úgy ősztől tavaszig táplálkozással és D-vitamint szedésével tudjuk hatékonyan pótolni.
De nemcsak a csontjaink számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű D-vitamin. Sok betegség kialakulásáért tehető felelőssé a szervezet nem megfelelő D-vitamin szintje. Ide sorolható például az ischaemiás szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, rosszindulatú daganatok is. Kutatások szerint pedig az elhízásért is felel.

Mi az összefüggés az elhízás és a D-vitamin között?
Az elhízás kapcsán már körülbelül 30 éve felfigyeltek a D-vitamin jelentőségére, azonban csak az elmúlt pár évben sikerült tisztázni az összefüggéseket. Az derült ki ugyanis, hogy a D-vitamin (a kalciummal együtt) befolyásolja az energia- és a tápanyagbevitelt, illetve azok hasznosulásátis.

Lehetséges tehát, hogy ezek a folyamatok a testtömeg szabályozására is kihatnak: a D-vitamin befolyásolja a zsírsejtek képződését és érését, hiánya pedig egyenesen növeli az elhízás kockázatát. Ehhez a folyamathoz az is hozzájárulhat, hogy a D-vitaminnak gyulladásgátló hatása is van, és ez is hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez.

Mérések után az volt látható, hogy mind a túlsúlyosak, mind a normális testsúllyal rendelkezők esetében a D-vitamin szint és a testtömeg-index fordított arányban álltak egymással. Minél kevesebb D-vitamin volt tehát a szervezetben, annál nagyobb testtömeg-indexsze volt az illetőnek. Különösen a túlsúlyosak és elhízottak esetében igaz az, hogy megnövelt D-vitamin felvétellel el lehet érni az optimális D-vitamin szintet.

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)