Ahhoz, hogy hajunk egészséges, dús, korpamentes, és ragyogó legyen figyelnünk kell a táplálkozásra, és a megfelelő vitaminbevitelre, ugyanis ha nem jut elég tápanyaghoz, akkor zsírosodik, tördezeik, végül pedig hullani kezd.
B-vitaminok...
A haj egészségéhez nélközhetetlen B-vitaminok, B6-vitamin (piridoxin) a szervezetbe bevitt fehérje mennyiségtől függ. Fogyasszunk májat, húsokat, tejtermékeket, de a tojás, élesztő, liszt és péksüteményfogyasztásból is pótolhatjuk a szervezetből hiányzó B6-vitamint.
A biotin, másnéven B7 vitamin szintén nélkülözhetetlen a haj és a fejbőr egészségének megőrzéséhez. Segít megakadályozni a sebesedést, gyulladást, korpát, töredezést, és a hajhullást. Biotinban gazdag étel a máj, a vese, a tojássárgája, és az olajos magvak. Napi néhány szem olajos magkeverék már csodákra képes. A tojássárgát, pedig pakolásként is remekül alkalmazhatod, hiszen visszaadja hajad fényét, és dúsabb hatást kelt.
A B5-vitamin más néven pantoténsav egy olyan vízben oldódó vitamin, mely nem csak hajunk egészségéhez, de a test egészségéhez is nélkülözhetetlen. Természetes formában megtalálható a májban, a tojásban, valamint a tejben.
C,mint cink és C-vitamin...
A cink antioxidáns hatása miatt, segít semlegesíteni a szabadgyököket, így óvja meg hajad és fejbőröd egészségét. A vöröshúsok, a tengeri halak, a búzafélék, és a diófélék is nagy mennyiségben tartalmaznak cinket.
A legismertebb vitamin, a C-vitamin is nélkülözhetetlen hajunk és bőrünk egészségének megőrzésében, ugyanis, az aszkorbinsav jótékonyan hat a bőr kollagénképződésére, segít megakadályozni a bőr kiszáradását, hámlását (korpa ellen kiváló), valamint a haj szerkezetét is regenerálja. C-vitamin található a citrusfélékben, bogyós gyümölcsökben, a legtöbb zöldségben és gyümölcsben, valamint a búzafélékben és búzacsírában.
Folsav szerepe...
Folsavnak (M-vitamin) fontos szerepe van egészségünk megőrzésében,főként a várandó édesanyáknál, ugyanis segít megóvni a magzat egészségét és elősegíti az egészséges fejlődést.f Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. Szerepe van az anyagcserefolyamatokban, valamint az egészség megőrzésében. A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Természetes formában a zöldségekben (spenót, sóska) és a gyömölcsökben is megtalálható, de ez nem elegendő az egészségmegőrzéshez, ezért mindenképp pótolni kell.