Jump to content

Több oka lehet a háton jelentkező pattanásoknak

2017. 03. 29. 19:00

A pattanásos arc sok tini jellemzője. Csakhogy az arcon túl pattanások lephetik el a hátunkat, méghozzá akár felnőttkorban is. Habár nem látszik annyira, mint az arcon, de nyáron okozhat kényelmetlenséget, ha mások is láthatják.

Az arcon lévő faggyúmirigyekről tudunk, de azt kevesen ismerik, hogy a háton ugyanúgy megtalálhatók ezek a faggyúmirigyek. Amennyiben zsíros a bőrünk, akár a hátunkon is sokkal könnyebben keletkeznek pattanások. Télen még csak lehetőség van ezek eltakarására, de nyáron már csak szégyenünkben igyekszünk a szemek elől elrejteni. Megszabadulni pont úgy kell a kellemetlen pattanásoktól, mint az arcon. A faggyúmirigyek teszik a dolgukat, ám a bőr pólusain keresztül ha nem tud távozni, akkor eltömődnek, gyulladás, majd pattanás keletkezik.

Ha feltűnően sok pattanás keletkezik és az a hátadra koncentrálódik, akkor érdemes utána járni, hogy mi váltja ki ezt. Ha esetleg nem tudtad, akkor hasznos információ lehet, hogy a háton megjelenő pattanások gyakran emésztőrendszeri problémát sejtetetnek a háttérben. Az egészségtudatos étkezés mellett kevésbé telítődik a szervezetünk méreggel. Ha azonban mégis ez történik, vagy a máj túlterhelten működik, akkor nyilvánulhat ez meg a háton pattanások formájában. Amint ezt tapasztaljuk, igyekezzünk rostban gazdag étrendre áttérni, vagyis fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, magokat, teljes kiőrlésű termékeket. Ha pedig már áttérünk ezekre, akkor kerüljük a cukrozott üdítőitalokat, az alkoholt, a finomított szénhidrátokat.

Nem kell azonban azonnal étkezési és szervi problémára, egyensúly megbomlására gondolni. Ha a pattanások csak a háton jelentkeznek, az esetleg a ruházkodástól is kialakulhat. Főleg nyáron, nagy melegben, amikor izzadunk és a nyirkos bőrre rátapad a műszálas anyag, vagy netán sűrűn hordunk hátizsákot.

Arra kevesen gondolnak, hogy lelki okok ugyanúgy hagyhatnak nyomot a hátunkon méghozzá pattanás formájában. Ha a pattanások lelőhelye főleg a háton van, akkor a múltadban gyökerező problémát sejtet. Ezt lenne szükséges oldani.

Ha megvan a kiváltó ok, akkor lehet cselekedni, megoldani a problémát. Vagyis érdemes figyelni testünkre és lelkünkre egyaránt, ám hogy a pattanások is eltűnjenek, azért tenni kell. A természetesség jegyében használj saját készítésű elegyet sóból és olívaolajból. A durva szemű sóhoz adj hozzá olívaolajat, kend be vele a kínos területet (a hogyan itt jóval hangsúlyosabb). Ez az elegy alapjában véve szárítja a bőrt, így gondoskodni kell a hidratálásról, viszont nagyon jót tesz a pattanásos résznek, mert a durva só ledörzsöli az elhalt hámréteget, valamint egyben antibakteriális hatásával megszabadítja a bőrt a kórokozóktól. Az olívaolaj pedig táplálja a bőrt.

(Forrás: marmalade.hu | actozen.com, fashionisers.com, mensfitclub.com/képek)