Jump to content

A fogyókúra és ami mögötte van I.

2017. 02. 24. 12:45

A különféle fogyókúrás módszerek, testsúlycsökkentő diéták, egyre népszerűbbek szerte a világon. A nők jelentős része örökösen elégedetlen a testsúlyával, ezért az összes adódó fogyókúrás lehetőséget megradják a testsúlycsökkentés érdekében. Mi állhat emögött? Egy média által megalkotott irreális szépségideál? Esetleg önbizalomhiány?

Miért van szükség fogyókúrára?

A média napról napra azt hirdeti, hogy csak akkor lehetsz, szexi, vonzzó és kívánatos, ha egy bizonyos súlytartományba tartozol. Aki bedől ennek a mesterségesen kreált irreális elávásárnak, az óriási hibát követ el önmagával szemben, hiszen az örökös elégedetlenségnek, koplalásnak, másoknak való megfelelésnek megvannak a testi-lelki következményei.

A nők nem csak önmaguknak, de a férfiaknak is imponálni akarnak a külsejükkel, ezért okoz nekik komoly problémát, ha súlyuk gyarapodik, vagy testük megváltozik. Mindezek mellett, a lakosság jelentős része nem étkezik megfelelően, az állandó rohanás, a rendszertelen étkezés, a gyorséttermek kínálata mind-mind ártalmas a testünkre. Az embereknek nincs idejük sportolni, és nem figyelnek oda az egészséges életmódra. Amikor azonban megtörténik a „baj”, (felszednek néhány kilót) hirtelen akarnak látványos változást produkálni. Ez azonban nem megy ilyen egyszerűen.

Az ember bánatában, unalmában, stresszes élethelyzetekben gyakran menekül az ételhez. Egy tábla csokoládé, egy szelet torta, sokan ettől várják a gyógyírt a fájdalomra. Ilyenkor azonban, csak a felesleges kalóriákat juttatjuk szervezetünkbe. A kényszeres étkezésnek köszönhetően, könnyen hízásnak indulhatunk. Ami azon túl,hogy szervezetünkre nézve egészségtelen, lelkünkben is elindít egy negatív folyamatot. A tudatos fogyókúrának hátterében állhatnak az egyén belső lelki okai, másrészt a társadalmi elvárások, melyeknek meg szeretnénk feleni.

Mi válthatja ki?

Kiváltó ok lehet egy éppen egy aktuális divathullám, amit a média ránk erőltet, egy hozzánk közelálló személy véleménye, (ez lehet negatív kritika is irányunkba) versengés a többi nővel, férfival, vagy egy új szerelem lehetősége, ilyenkor az emberben ösztönösen felébred a „tetszeni akarás”, az aktuális szépségidálnak való megfelelés kényszere, de lehet egészségügyi oka is, mely során az életmódot is át kell alakítani. A fogyókúrához a legszükségesebb tényezők a belső motiváción és a kitartás, ha valamelyik hiányzik jó eséllyel kudarcra lesz ítélve a folyamat.

A fogyás akaratlanul is beindulhat, ha valakinek elnyomott sérelmei, fájdalma van, ilyenkor a depresszió és az állandósult stressz hatására, szervezetünk fokozatosan „felemészti” önmagát. Így következik be a tényleges súlycsökkenés. (Gyakran társul idegességgel, szorongással, emésztési problémákkal, étvágytalansággal.) Minden embernél fontos lenne önmagunk és mások elfogadása, az emberek azonban mindenből képesek gúnyt űzni, nem tetszésüket lépten nyomon hangoztatni. Egy rossz időben elejtett mondat, egy másik ember életét teljes mértékben képes (negatívan) befolyásolni.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)