Jump to content

Szeretnéd megőrizni fiatalságod? Akkor mondj le az alábbi rossz szokásokról...

2017. 01. 21. 11:02

Az öregedés életünk természetes velejárója. Azonban vannak olyan tényezők, szokások melyek hatására, akár 5-10 évvel idősebbnek tűnhetünk valódi korunknál. Egy kis odafigyeléssel azonban megóvhatod bőröd és tested fiatalságát.

Az alábbi szokásokkal gyorsíthatod az öregedési folyamatokat...

Az öregedés első látványos jele a ráncok megjelenése, bőrünk az idő előrehaladtával veszít rugalmasságából, megereszkedik és ennek szemmel látható jelei lesznek. Az olyan káros szokásokkal,mint az alkoholfogyasztás és a dohányzás, csak rontunk a helyzetünkön.

A dohányzás ugyanis, nem csak a tüdőt károsítja, de a bőr öregedési folyamatait is felgyorsítja. Ennek oka, hogy a magas nikotintartalom meggátolja,hogy bőrünk megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson,továbbá vérkeringésünkre is kedvezőtlenül hat. A hosszú távú dohányzás, fakítja, sápasztja bőrt, hatására a kollagén lebomlása fokozódik, mely a bőr rugalmasságának elvesztését eredményezi. Mindezek mellett ia rendszeres dohányzás következtében, a fogak elszineződnek, a száj körüli ráncok pedig intenzívvé válnak.

A dohányzással gyakran együtt jár az alkoholfogyasztás. Természetesen ne gondoljunk arra, hogy egy -egy pohár bortól rohamosan öregedni kezdünk, de a túlzott alkoholfogyasztás előbb utóbb lerombolja a szervezetünket, valamint bőrünkben is komoly károkat okoz. Az alkohol hatására bőrünk öregedésnek indul, kiszárad, veszít az ellenállóképességéből. Az alkoholfogyasztás jelentősen csökkenti a szervezetben található antioxidánsok szintjét, teret engedve ezzel, a különféle bőrproblémák kialakulásának.

Aludd magad szépre!

A túl kevés vagy rossz minőségű alvás, az állandósult alváshiány, szintén jelentős mértékben károsítja bőrünket. Ennek eredménye a ráncok,szarkalábak, sötét foltok, táskák megjelenése az arcon és a szemek környékén. Ha nem pihenjük ki magunkat, azon túl, hogy koncentrációképességünk gyengül, a szervezetünk stresszhormonszintje is megnő. Ez pedig hatással van a kollagén termelődésére, ugyanis meggátolja a normál termelődést.

Készülj tudatosan a nyárra!

Bár még javában tombol a tél, nem árt idejében felkészíteni bőrünket a hőmérsékletváltozásra. A különféle természetes hidratálókrémek, pakolások megóvják a kiszáradt bőrünket, megőrzik fiatalságunkat, így ápolt és egészséges bőrrel vághatunk neki a nyárnak.

Természetesen ilyenkor is nagyon fontos bőrünk védelme, ugyanis a nyári nagy melegben, a túl sok napozás ártalmas lehet. Az öregedést ugyanis elsősorban a napsugárzásnak köszönhető. Az UV-sugarak gyengítik és roncsolják a bőrsejteket, továbbá jelentős mértékben szárítják bőrünket. Fontos a megfelelő védekezés az erős napsugárzás ellen, ugyanis az intenzív sugárzás növeli a bőr daganatos megbetegedések kialakulását. A káros sugarak ellen, megfelelő öltözettel, magas faktorszámú napozókrémekkel védekezhetünk.

Nem mindegy, hogy mit eszünk...

A napsugárzáson túl, az egészségtelen táplálkozásnak is bőrünk az elszenvedője. A cukros ételek azon túl, hogy hízlalnak, a bőr öregedési folyamatait is felgyorsítják. Túlzott fogyasztásuk ráncosodást, bőrproblémákat okozhat. Az emberek jelentős részének a mindennapi rutin elmaradhatatlan kelléke a reggeli kávé. A koffein pakolásként alkalmazva simítja a bőrt, valamint narancsbőr ellen is kiváló, azonban túlzott fogyasztása csersav tartalma miatt, savasítja szervezetünket, értágító és vízhajtó hatása miatt, szárazzá, ráncossá, pirossá teheti bőrünket. A mindennapos kávézástól bőrünk sápadttá, szürkévé válhat, felülete elvékonyodhat és kirepedezhet.

Ne dőlj be mindennek!

Bár a kozmetikai csodái, a ránctalanító, bőrfiatalító krémek, a méregdrága kozmetikai kezelések, örök fiatalságot, hosszan tartó, sima és feszes bőrt ígérnek, ha nem teszünk érte, ezektől a termékektől és kezelésektől ne várjunk csodát. Valóban vannak olyan természetes kozmetikai pakolások, kezelések, melyek elősegítik a bőr feszességének, rugalmasságának megtartását, de mindemellett szükség van az egészséges életmódra, sportra, és a káros szokások mellőzésére is.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com, i.huffpost.com)