Jump to content

Viseld magadon Budapestet!

2017. 01. 17. 17:00

Egy ékszer lehet nemesfémből, gyöngyből, bármilyen anyagból. Nem is kell méregdrágának lenni ahhoz, hogy az emberek életében nagy jelentőse legyen. Mutatunk egyet, amelybe sokan fognak beleszeretni. Te is köztük leszel?

Hazánk fővárosa Budapest. A főváros egyben Magyarország legnagyobb és legnépesebb városa, valamint az ország művelődési, politikai, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja is. A város nemcsak a magyarok egyik kedvelt úti célja, hanem a külföldi turisták is szívesen tartózkodnak hazánkban. Sok a látnivaló, nemzetközi viszonylatban is különleges műemléket, épületet, ókori, középkori romot találhatunk, de az egykoron uralkodó stílusok is az épületeken hagyták nyomaikat, így találhatók barokk, klasszicista, romantika, neoreneszánsz, szecessziós és eklektikus stílusú építmények Budapesten.

Az ékszerekkel indított cikk elsőre sehogyan sem összeegyeztethető a magyar főváros témájával, ám ha azt mondjuk, hogy létezik egy gyűrű, amely Budapest nevezetességeit jeleníti meg, akkor már sokkal jobban érthető, hogy a két téma hogyan vág össze.

Az Országház a világ egyik legszebb parlamentje, emellett a Duna-parti panoráma jellegzetessége, amely már a Világörökség részét is képezi. A törvényhozás otthona egyben a magyar nemzet büszkesége.

A Széchenyi lánchíd ugyancsak Budapest nevezetessége. A híd a legrégebbi, amely Budát és Pestet összeköti. A 380 méter hosszúságú függőhíd Budapest egyik jelképe.

Egy másik fővárosi jelkép a Gellért-hegyen magasodó Szabadság-szobor. A Citadella délkeleti bástyájánál található szobor talapzatával együtt negyven méter magas. A pálmafaágat kezeiben tartó női alak 1947-ben készült el és került a helyére. Kisfaludi Strobl Zsigmond keze munkáját dicséri. Eredetileg Felszabadulási emlékmű nevet viselte, amely a német hadsereg kiűzésére utal. A Szabadság-szobor eredetileg több kisebb szobrot magába foglaló szoborcsoport volt, de a szovjetek kivonulása után jelentősen átalakították.

A fent említett budapesti látványosságok mindegyike feltűnik külön mégis összefonódó elemként a gyűrűn. Az igazán egyedi alkotással nem mindennapi kiegészítője lehet a mindennapoknak. Ki mondhatja el magáról, hogy a haza fővárosának nevezetességeit viselheti magán? Ha hajlandó vagy erre pénzt áldozni, akkor magadon hordhatod Budapestet, vagy meglepheted vele szeretteidet.

(Forrás: marmalade.hu | budnews.hu, welovebudapest.com, udapestring.hu/képek)