Jump to content

A szerelem záloga

2016. 04. 04. 17:00

A karácsonykor, szilveszterkor egymást eljegyző párok már nagyban tervezik az idei esküvőjüket. Lázban van a család minden tagja a nagy eseményre készülve.

Az eljegyzési szertartás során – legyen az szűk körben, vagy nagy ceremónia keretén belül megtartott –, a pár tagjai egymás ujjaira gyűrűt húznak, amely az összetartozást és az örökkévalóságot szimbolizálja.

Régészeti leletként gyakran tárnak fel gyűrűket, tehát már ősi szokás és jelkép. A gyűrű anyagának egybefonódása, végtelensége jelképezi a szerelem sírig tartó voltát is. Az eljegyzési gyűrű régóta a szerelmesek szimbóluma, viselete. III. Pius pápa ideje alatt, vagyis a XIII. században tették azt kötelezővé, hogy szükséges eltelnie bizonyos időnek az eljegyzés és az esküvő között. Ezt az átmeneti időt úgy akarták a párok eltölteni, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen az jegyességük, így alakult ki az eljegyzési gyűrű. Ami ma aranygyűrű, az ókori rómaiak számára bronz és vasból készült ékszer volt azért is, mert ezek a fémek igazán jól tükrözik a tartósságot. A szegényebb rétegnek nem volt módja ékszert vásárolni, így aztán a gyűrűt egy félbetört arany- vagy ezüstpénzzel helyettesítették. Egyszerűen kettétörték, egyik darabja a menyasszonyé, másik darabja a vőlegényé lett. Később ez odáig módosult, hogy nyakukba kötötték a szalagra felfűzött fél érmét.

Az ősi latin népek úgy hitték, hogy a bal kéz gyűrűs ujja szoros összeköttetésben van a szívvel, ezért különleges erőt, energiát tulajdonítottak annak. Nem véletlen tehát, hogy később és napjainkban is erre az ujjra húzzák fel egymásnak a szerelmesek eljegyzési gyűrűiket.

Karikagyűrűk

Tudtad, hogy Magyarországon csak a XIX. század elejétől él ez a gyűrűzési hagyomány? Ebben a korban szokás volt, hogy a lányok akár több ékszert viseltek az ujjukon az esküvő előtti időig. Amikor rátalált a lányra az igazi szerelem, a komoly kérő gyűrűjére cserélte le értéktelenebb gyűrűit egy komolyabbra, amelyet természetesen kérője húzott fel az ujjára. Még a XX. században is az volt divatban, hogy az eljegyzéskor a menyasszony kapott a vőlegénytől egy jegygyűrűt, majd közösen választották ki az úgynevezett kísérő gyűrűt. A jegygyűrűt a pár mindkét tagja viselte, míg a kísérőgyűrűt csak a menyasszony.

A karikagyűrű jelképezi az összetartozást, a szerelem zálogaként viseli nő és férfi is. Amíg régen nehéz volt hozzájutni ékszerhez, most a bőség zavara fogadja a házasodni kívánókat.

(Forrás: groomsadvice.com, vintageweddingrings.info/képek)