Jump to content

6 tipp az egészésges és fitt ünnepekhez

2014. 12. 23. 14:41

Előre félsz a következő napok hihetetlen ételhegyeitől, a túlevéstől és a karácsonyi kajakómától? Nem szeretnéd feladni eddigi egészséges életviteledet, de azért szívesen élveznéd a karácsonyi ünnepek finom falatjait? Fogadd meg ezt a 6 tippet és nem lesz lelkiismeret-furdalásod!

1. Együtt könnyebb

Ne egyedül határozd el, hogy ezúttal odafigyelsz az ünnepek alatt is, hanem fogj össze barátaiddal, így egymást is tudjátok motiválni és segíteni!

2. Vezess étkezési naplót

Az ünnepek alatt nehéz számon tartani, hogy mikor, hol, mennyit és mit ettél. Az ünnepi héten vezess naplót, és írd le minden étkezésedet. Így könnyebb lesz számon tartani, mennyi zserbót tömtél be és melyik rokonnál kell visszafognod magad. A napló ráadásul elrettentésül is szolgálhat azokon a napokon, amikor már tényleg figyelned kell a mennyiségre.

3. Figyelj a folyékony kalóriákra

Az ember hajlamos elfelejteni, hogy nem csak a bejgli és a szaloncukor hízlal, hanem az ilyenkor fokozott mennyiségben fogyasztott magas kalóriatartalmú italok is. Mert hát karácsonykor több cukros üdítőitalt és alkoholt iszik az ember, melyek legalább annyira egészségtelenek, mint a sok édesség. Természetesen koccintatni szabad, de határozz meg egy maximum alkoholmennyiséget minden napra, üdítőitalok helyett pedig igyál citromos teát, vizet vagy cukor nélküli limonádét!

4. Tervezz előre

Az ünnepek alatt rengeteg a program: vásárlás, főzés, takarítás, karácsonyfadíszítés, ajándékozás, családi összejövetelek, utazás. Természetes, hogy ilyenkor nehéz tartani a hétköznapi edzés menetrendet. Tervezd meg előre minden programodat, és találj helyet minden napra egy kis mozgásnak. Ragaszkodj a tervhez, úgy könnyebb betartani!

5. Készülj fel az otthoni edzésre

Karácsonykor nyilván nem fogsz edzőterembe vagy tornaórára járni, ezért otthon kell elintézned a mozgást. Készülj fel egy kis reggeli és esti tornával, néhány felüléssel. Ha rokonoknál vagy, ezeket akkor is el lehet végezni, futni pedig bárhol lehet egy fél órát!

6. Legyen családi esemény az egészség

Ahelyett, hogy teli pocakkal a tévé előtt tespedne az egész család, csináljatok mozgással teli programokat! Sétáljatok nagyokat, kiránduljatok, rendezzetek családi focimeccseket, vagy fogócskázz a gyerekekkel! Az sem baj, ha sokat táncolsz szilveszterkor! :)

(Fotók: womenshealthmag.com)