Jump to content

Három apró őszi veszélyforrás futáskor

2014. 09. 20. 18:18

Az ősz valóban optimális időszak arra, hogy kiélvezzük a tél beállta előtti szabadtéri mozgás-lehetőségeinket. Azonban fokozottan kell figyelnünk néhány komolytalannak tűnő, mégis veszélyt hordozó részletre.

A futás az egyik legegyszerűbb mozgásforma, szinte évszaktól függetlenül. Azaz majdnem. Tavasztól őszig tart ugyanis az igazi szezonja, s mielőtt beállnának a hideg sötét esték, igazán jólesik kihasználni az utolsó kedvező időjárási napokat. Figyeljünk azonban néhány apróságra, ami megkeresítheti az ideális sportélményt a késő ősz évszakában!

1. Rövidebb nappalok

Korábban természetes volt elindulni 5-6 órakor egy kiadósabb futásra, azonban figyeljünk arra, hogy mostantól már igazán hamar sötétedik. Elindulunk fél 6-kor, majd közben elintézünk még pár telefont, majd nekivágunk a futásnak, mire végzünk sötét lesz. Hölgyek különösen ügyeljenek arra, hogy kerüljék az elhagyott helyeket, és ne érkezzenek meg a sötét erdőbe egyedül!

2. Réteges öltözködés

Ha valamikor, hát most igazán van jelentősége a réteges öltözködés elvének. Amikor kisüt a nap, szinte leolvad rólunk a ruha. Majd kiizzadunk, eltűnik a nap és máris hideg lesz. Ilyenkor legkönnyebb beszerezni egy kis megfázást, szinte észre sem vesszük és már másnap az ágyat nyomjuk. Ne dőljünk be a napsütésnek, gondoljunk a hűvös estékre, és arra, hogy hamarosan október lesz. Azaz ne induljunk el egy darab trikóban a hegyekbe, órákra, legyen nálunk több réteg felső, védjük meg egészségünket ily módon az első vírusok ellen!

3. Gesztenye-támadás

Ez igazán viccesnek tűnik, de számtalan baleset származik a szeptember-októberben hulló gesztenyéktől. Vagy azért mert rálépünk és kibicsaklik a bokánk, vagy mert épp a fejünkre esik belőle jópár. Jótanácsot erre nehéz adni, valóban, annyit azért talán elmondhatunk, hogy körültekintően válasszuk meg futásunk helyszínét!

+1 állandó alapszabály:

őszi késő délutánokon ugyanúgy fokozottan érvényes a fő-szabály: legyen nálunk a telefonunk, de ne mutogassuk! Jóleső érzés, hogy tudjuk, azonnal fel tudunk hívni valakit, ha baj ér minket, elesünk, vagy eltévedünk, mint ahogy mozgás közbeni zenehallgatásra is kétségtelenül remek eszköz. Azonban a legdrágább modellel a kezünkben futni, hölgyek számára nem igazán tanácsos. Tegyük el telefonunkat azsebünkbe, kössük a karunkra, vagy épp tároljuk kedvencünket a pulcsink ujjába dugva, a lényeg, hogy -bát nem az a legynagobb veszély, ha ellopják telefonunkat- mégse kínáljunk támadási felületet senki számára, amikor egyedül vagyunk egy késő őszi esti futáskor, netán egy erdő szélén!

Fotók:chatelaine.com