Jump to content

Hurkák a derekamon - hulahopp karikával vissza a jövőbe!

2014. 03. 31. 15:04

Kislányként mindannyian átesünk a hulahopp karikázás örömén. Állítom, mindenki képes rá, csak meg kell találni a megfelelő eszközt. Színesítsd sportolási élményeidet a régmúlt játékával.

Hulahopp karikázáshoz 3 dolog elengedhetetlen:

  • A lelkes alany, kényelmes, lehetőség szerint nem bő sportöltözetben, ékszermenetesen, ne akadályozza a karika mozgását se lógó ruha, se nyaklánc, óra.
  • Megfelelő helyszín, amennyiben a nappali, akkor a leverhető tárgyaktól távol vagy a szabadban a terasz, kert sarka, parkban füves terület (ott legalább másoknak is meghozzuk a kedvét).
  • Hulahopp karika: én a fára voksolok, többfélét kipróbáltam ez vált be. Létezik kissé ovális/szögletes és lekerekített metszetű is. A méret fontos, kapható 60 cm, 70 cm átmérővel, inkább gyerekeknek valamint 80 cm és 90 cm-rel felnőtteknek. Akkor ideális, ha függőlegesen magad mellé rakva kb. a mell és a derék közötti magasságig ér. Hidd el, egy tisztességes üzletben megengedik, hogy kipróbáld a vásárlás előtt.

Minden mozgás elkezdése a bemelegítés legyen. Végezz törzshajlítást előre, hátra és mindkét oldalra, folytasd karkörzéssel, végezz fejkörzést. Fuss helyben 1 percig, persze a legjobb, ha már előtte futottál legalább 5 km-t.

Kezdődhet a munka java, állj bele még ma, napi 10 perc alatt ne hagyd abba!

Helyezd a földre a karikát, állj a közepébe terpeszben és hajolj le érte, felegyenesedve két kézzel emeld a derekadhoz, majd még tartva próbálgasd a mozdulatot, mintha vízszintesen jobbra-balra forgatnád a karikát.

Az óra járásnak megfelelő irányban lendítsd erőteljesen a derekad körül a karikát, miközben előre-hátra, jobbra-balra, körkörösen forgasd a derekad és a csípődet. Ezalatt a karod emeld mellmagasságba.

Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül, napról napra jobban megy, próbáld újra, valahányszor „lecsúszna” a karika. Vannak menthető helyzetek, amikor kezd „félremenni” a mozdulat még visszaállíthatod némi korrigálással.

Nehezítheted, ha kissé behajlítod a térded s ”beleülsz” a mozdulatba, ekkor a combodat is izmosítod. Szintén haladóknak ajánlott, amikor a hulahoppozás közben karmunkát is végzünk, pl. alkar-felkar merőleges tartásával nyit-zár, vagy tartsunk 1,5-2 kg-os súlyt közben.

A gyakorlatot nyújtással fejezd be. Terpeszben hajlítsd tested jobbra-balra, karnyújtással kísérve. Feküdj hasra és emelkedj felfelé felsőtesteddel nyújtott kartartás mellett.

A vékonyabb derék, feszesebb alak elérését szolgáló kiegészítő sporttevékenységhez vásárolj egy karikát magadnak és csatlakozz a hulahopposok egyre népszerűbb táborához! Jó mozgást, egészséges jövőt magadnak!

(fotó: postsfromthepath.com)