Jump to content

Hatha jóga mindenkinek

2014. 03. 09. 14:30

A böjti időszakkal összefüggő testi-lelki-szellemi megtisztulás mellé tökéletes tevékenység a teljes ellazulás megélését nyújtani képes jóga.

Amikor az emberi test és lélek tudatos fejlesztésére gondolunk, a jóga jut eszünkbe. Ez az a mozgásforma, ami minden porcikánkra hat, szolgálja a testi egészséget, mintha mindenható lenne, s befolyásolni tudná szerveinket, vele ellazulunk, erősödünk, fiatalodunk, javul tartásunk, szépülnek vonásaink.

A jógával nemcsak magunknak teszünk jót, ráléphetünk a „lassíts!” életmódra, s motiválhatunk tettünkkel másokat is. Nem könnyű ma beilleszteni néhány nyugodt órát az életünkbe, ezért nagyon tudatosnak kell lennie annak, aki rászánja magát.

Aki már jógázott valaha, élete során vissza-vissza fog kanyarodni, mert ez szemlélet is egyben, s jógázni bárhol lehet. Ideális egy szellős helyiségben (akár a nappaliban, nyitott ablaknál), vagy a szabadban és csoportos foglalkozások alkalmával egy kifejezetten erre használt teremben. Nem gondolom, hogy rá tudnék hangolódni például egy olyan fitness stúdióban, ahol a szomszéd teremben dinamikus óra folyik hangos zenével. A kedvező, ébredés utáni időszak a reggeli munkába rohanás mellett nehezen oldható meg, helyette az esti órákat ajánljuk. Ezzel hozzájárulunk a diétázós célok eléréséhez is, jóga előtt legalább 1 órával nem szabad enni, a foglalkozás után meg már úgyis késő este. Amennyiben mégis kopog a szemünk, csak néhány könnyen emészthető falat fogyasztását javasoljuk. Inni azonban kötelező, vizet, teát, szinte bármennyit.

A jóga fegyelemre is tanít. Rakjunk le „mindent”, mielőtt rálépünk a jógaszőnyegre. A gondok átlényegülnek problémává, majd feladattá, azokra meg fogjuk találni a megoldást. Ám zakatoló fejjel nem leszünk képesek ellazulni. Itt nem az a cél, hogy minél gyorsabban essünk túl az adott ászanán, koncentráltan, odafigyelve kell töltenünk az időt. Egy helytelenül berögzült testhelyzet, a helyestől való legkisebb eltéréssel megtartott gyakorlat sokat árthat. Lassan, nagyon odafigyelve végezzük a gyakorlatot, akár 10-15 mp alatt jussunk el a végleges testhelyzetbe, majd tartsunk ki addig, amíg nem érezzük kényelmetlennek. Fokozatossággal hetek alatt mérhető a másodpercekben is megmutatkozó fejlődés. Inkább kevesebb, tökéletes gyakorlatra törekedjünk, s azok befejezése is kellő ütemű, lassú legyen, így nem veszítünk értékéből. Két ászana között tartsunk minimális pihenőt. Mindenekelőtt legfontosabb a helyes légzés. Ösztönösen kövessük belégzéssel a karemeléseket, összpontosítsunk a mellkas és a has tágítására, az erőfeszítéseket kilégzés kísérje, húzzuk be hasunkat a lehető legjobban, hogy teljesen távozhasson az elhasznált levegő.

A jógát nem lehet könyvből megtanulni. A megfelelő légzéstechnikák, a főbb ászanák elsajátításában hagyatkozzunk szakemberre, keressünk megbízható jógastúdiót. Utána már magunk is bátran végezhetjük a gyakorlatokat.

A böjt mellett a jógával, friss levegőn tartózkodással vágjunk bele saját magunk tavaszi nagytakarításába!

 

(fotó: holisticvanity.ca)