Jump to content

5 étel a szebb és fényesebb hajért

2013. 09. 11. 15:15

Ha a jól bevált sampon nem hozza a megszokott eredményt, hajunk egészségtelen kinézetű, akkor eljött az ideje, hogy belülről tápláljuk. A szép, egészséges hajat, a hajnövekedést több tényező befolyásolja, de elsősorban azok a tápanyagok, amelyeket megeszünk.

Egy helyes étrenddel tincseink újra egészségesek és erősek lehetnek. Mert ha a haj egészséges belülről, az kívülről is látszani fog. Íme azok listája, amikből érdemes többet fogyasztani.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek. A C-vitamin antioxidáns hatása a haj védelmében is fontos szerepet játszik, és kevésbé töredezik. Indítsd a reggelt egy finom turmixszal, amibe tegyél valamilyen bogyós gyümölcsöt is.

 

Tökmag

A tökmag igen lényeges tápanyagokat tartalmaz, amely a haj egészsége szempontjából elengedhetetlen, ilyen a cink, omega-6 zsírsav és biotin. A cink erősíti a hajat, az omega-6 zsírsav táplálja a fejbőrt és a biotin erősíti a hajhagymákat. Nassoljunk nyugodtan tökmagot, vagy szórjunk egy marékkal salátánkra.

 

Tojás

A haj kb. 98 %-a fehérjéből épül fel, így amikor nem fogyasztunk elegendő mennyiséget belőle, a szervezet leállítja a hajszálak növekedését, kis idő múlva pedig hajhullás lesz az eredmény. A fehérjében gazdag tojás nagy mennyiségű vasat is tartalmaz, amely segíti a sejtek oxigén szállítását a szőrtüszőkhöz. Tele van B-vitaminnal is, ami elősegíti a hajszálak növekedését, és a fejbőrt is egészségesebbé varázsolja. Bármilyen formában fogyaszthatjuk, hajunk hálás lesz érte.

 

Sárgarépa

A sárgarépa nemcsak szemünk egészségéért felel, hanem jelentős A-vitamin tartalma gondoskodik a szép hajról is. Hatására a haj sima és bársonyos lesz. Ne hagyjuk ki a sárgarépát salátáinkból, vagy ropogtassuk napközben.

 

Retek

Bár általában nem az elsők között szerepel a bevásárló listán, a retek is jelentős mennyiségben tartalmaz a haj számára fontos tápanyagokat, mint C-vitamin, szilícium és kén. A C-vitamin növeli a haj ellenálló képességét, a szilícium javítja a haj szerkezetét és megjelenését, a kén pedig nélkülözhetetlen az egészséges haj felépítésében szerepet játszó kreatin nevű fehérje előállításához.