Jump to content

Lerakódás, odaégett zsír? Szabadulj meg tőle

2016. 11. 11. 19:00

A legalaposabb mosogatással sem mindig szabadulhatunk meg az odaégett, makacs lerakódástól. Az otthonodban vannak, akár naponta fogyasztasz belőle, vagy felhasználod valamire, mégsem ismered, hogy akár a lerakódástól csúnya edényeinket is megtisztítja.

Nem is gondolnád, hogy mennyi lehetőség van az otthonodban arra, hogy a makacs lerakódást el tudd távolítani. Megvásárolunk drága termékeket, amelyek nagyon erősek, környezetszennyezőek, de a lerakódással még így sem biztos, hogy felveszik a versenyt.

A környezeti ártalmak elkerülése érdekében ma már nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a háztartásokban is arra, hogy minél természetesebb anyagokat használjanak fel az otthon tisztántartására. A szépségápolásban is olyan konyhai alapanyagokból készítenek a bőrt, hajat ápoló és tápláló krémeket, samponokat, amelyek nem jelentenek veszélyt a környezetre. Épp így megtalálhatjuk a módját a tepsink, sütőedényünk hatékony megtisztításához is. Hideg napok vannak, ilyenkor rendszerint nagyobb a teafogyasztásunk is. Nemcsak a teázáshoz lehet elővenni a teafiltert, hanem a lábasok megtisztításához is. Teljesen mindegy, hogy milyen ízű teáról van szó, és abból akár többet is fel lehet használni, ugyanis a filtereket összefogva, azokkal átdörzsölve magába szívják a zsírt.

A szódabikarbóna igazán kedvelt a háztartásunkban. Annyi mindenre jó, így szinte magától értetődően arra is kiváló, hogy a lábasokról, edényekről a lerakódott szennyeződést eltávolítsa. A burgonyával együtt pedig kiváló hatékonysággal bírnak. Az edény alját szórjuk be szódabikarbónával, és egy ketté vágott burgonyával kezdjük el dörzsölni a szennyeződött részt. Az edények belsejében éppígy használni lehet ezt a megoldást.

Nem a leggyorsabb megoldás, ha csak szódabikarbónát használunk a makacs lerakódás eltüntetéshez, de ha környezetbarátként akarunk eljárni, akkor megéri. Annyi a dolgunk, hogy ha az edénybe beleégett az étel, akkor szórjunk bele öt kanál szódabikarbónát, engedjünk rá egy kis vizet és forraljuk fel azt gázon. Attól függ, hogy milyen mértékű a lerakódás, addig kell főnie a víznek.

Mindenkivel előfordul, hogy az étel belekozmál a lábosba. Amilyen hirtelen bekövetkezhet ez, annyira nehéz megválni az odaégett ételtől. Ismét egy hatékony és természetes módszer az, ha sót és vizet öntesz, majd felforralod. Ha nem sietsz, akkor még csak forralni sem muszáj, elég ha jó ideig állni hagyod a sós vizet az edényben.

(Forrás: marmalade.hu | howtomaketips.blogspot.hu, epicurious.com/képek)