Jump to content

A kedvelt téli fűszerek sokoldalú jelenléte

2015. 11. 28. 11:56

Amint kezd lehűlni az idő, előkerül a konyhában a téli illatokat markánsan meghatározót három fűszer: a fahéj, a szegfűszeg és a csillagánizs. Mit érdemes tudni ezekről a nagyon aromás természeti kincsekről? Hogyan hasznosíthatjuk magunk körül? Minderre keressük a választ.

Közös bennük a fenséges illataroma és a barna szín. Pusztán alakjuk is lenyűgöző, nincs két egyforma, érdemes kis időt szánni a részletgazdagság felfedezésére. Tapintsuk meg a felületét, élvezzük a bőrünket illatossá varázsoló tulajdonságot. A konyhában és az adventi, karácsonyi készülődésnél maradva, ezekben a hetekben gyakran használt a főzés és sütés által. Remek alkotója, őrölt formában a téli süteményeknek, mézeskalácsnak, ünnepi tortáknak, passzol a nehézkesebb sültekhez és nélkülözhetetlen a forró italok, tea, forralt bor készítésekor. Használjuk bátran az elkészült ételek, italok, forrócsoki, pohárdesszertek, gyümölcssaláta, ünnepi falatok, húsok dekorálásakor.

Szépen színesedik és hangulatossá alakít asztaldekorációt, koszorút, jól mutat a gyertya mellett, mécses tartót kiegészítve. Helyezhető saját készítésű potpouriba, dísze lehet a narancsnak, almának. Egész fahéjdarabokkal dekorálhatjuk az ajándékok csomagolását. Gazdagítja ízvilágával az egyedi szaloncukrot, otthoni csokigyártást.

Felhasználási lehetőségük itt még nem ér véget, illatát kihasználva jól jön a fürdőszobában, illatszerek készítésekor. Szappan, testápoló éppúgy gazdagodik általuk, mint az ételek, italok.

(fotó: flickr)