(fotó: buttalapasta.it)
Édes, zamatos csábító ízével, parfümös illatával mindenkit levesz a lábáról. Olyannyira, hogy már vásárláskor odavagyunk érte és szaglásszuk, mint kiskutya a friss eledelt. Jelentős C-és A-vitamin forrás, tartalmaz B3 és B6 vitamint, bővelkedik ásványi anyagokban. És a színével is összefüggő béta-karotin sem hanyagolható el, különösen jót tesz szervezetünknek.
Talán a legismertebb a Honey Rock nevezetű, már a neve is izgalmas, emellett rendkívül édes és aromás, narancssárga húsú, recézett héjú. Találkozhatunk Early Sweet-tel, éppenséggel ez a fajta sem volt szégyenlős a névválasztásnál, gömbölyű, recézett héja hosszában bordázott, lazac színű húsa finom édes. S a harmadik, ami gyakorta vásárolható az a bizonyos „sárga mézdinnye”, a kemény, édes és lédús sárgás-zöld húsú, sima sárga héjú sem vetendő meg. A többi fajtája kevésbé elterjedt, ritkán kapható.
A tökéletes nyári eledel, lehűtve oltja a szomjunkat, magas víztartalmával (közel 90%) felfrissít, kellemes ízű rostos finomság. Magában, gyümölcssalátában ideális, feldobja a vanília fagylaltot. Kellemes párosítás vékony sonkaszeletekkel. Bátrabbak vagy kíváncsi természetűek próbálják ki grillezve, nagyon különleges, harmonikus ízre tehetnek szert. A sárgadinnye kiváló tálalóeszköz is egyben, formára vágott szegéllyel ellátva étvágygerjesztő az általa és benne kínált krémleves, fagylalt, gyümölcssaláta.
Gyors étvágygerjesztő, vendégváró falatkák:
A félbevágott dinnyéből magházkiszedő késsel vájjunk ki sárgadinnye gömböket. Öleljük körbe prosciutto sonkaszelettel és szúrjuk rá tálaló pálcikára, kiegészítve mini mozzarellával. Helyezzük egy szép tányérra s mehet a hűtőbe a fogyasztásig.
(fotó: larysubero.com)
A félbevágott dinnye héjának szélét vágjuk cikk-cakk formára. A főétel után kínáljuk benne a vaníliafagylaltot, vegyes gyümölcsöket.
(fotó: thechinesecookbook.com)
(fotó: argiro.com.gr)
Jó étvágyat a mennyei hűsítőhöz!