Jump to content

Őszi kedvencünk, a füge

2014. 09. 04. 23:16

Ádám és Éva nemiségük elrejtését szolgáló levelére tartott igényt, mi a zamatos termését keressük. Ki a kertben, ki a piacon. Vajon mi lehet a titka ennek a telt és ízletes gyümölcsnek?

Nézzük hát sorban! Csodás íze egy dolog, gazdag tápanyagokban, rostban. Kálciumban és káliumban sincs hiány, utóbbi kifejezetten magas arányban található benne, ami kedvező a szívbetegségekkel szemben. Építőleg hat csontjainkra, elűzi a székrekedést. Talán mégis egy dolog ismert és megtapasztat, amit mélyen elraktározunk: csodálatos és mézhez hasonlatos édes íze.

Remélhetőleg sokáig nem szükséges tárolni, nagy kár lenne hagyni megfonnyadni. Azt a kevéske időt, amit elfogyasztása előtt a hűtőben tölt, zacskóban tegye, így biztosabban őrizhetjük értékeit. Fogyasztása előtt mossuk meg alaposan. Amennyiben szeletelést igényel, mert adott esetben egy torta tetejét díszítenénk vele ízlésesen, használjunk meleg vízbe mártott kést, szebben és ragacsmentesen vághatunk.

A füge felhasználása igen sokrétű, a gasztronómia üde résztvevője. Nem pusztán édességek kísérője, hozzávalója, nagy sikerrel párosítható sós ételekkel egyaránt. Próbáljátok ki jó minőségű, vékonyra szeletelt füstölt sonkával, készítsetek ízléses hidegtálat ma vacsorára! Vagy tekerjétek körbe baconszeletekkel és süssétek meg. Tökéletes vendégváró falat. Izgalmas játék a sós és édes találkozása. Jó étvágyat!

(fotó: aperiodictableblog.com, kitchenconfidante.com)