Jump to content

Ma krumpli kerül az asztalra

2014. 11. 01. 10:15

Azokon a napokon, amikor nem áll rendelkezésünkre temérdek idő vagy félúton elszállt a konyhatündéreket jellemző lelkes hangulat, jól jön egy egyszerű ötlet gyorsan készíthető meleg ételhez. Remek példa erre a sütőben sült krumpli.

Az éppen nem diétázók biztosan csatlakoznak a táborunkhoz, mi nagyon kedveljük a burgonya alapú ételeket. A sütőben sült krumpli pedig kifejezetten kedves számunkra, mert ugyan egyszerű, mégis kínál lehetőséget a fűszerezés változtatásával.

Hozzávalók:

személyenként 4 db közepes krumpli

1 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál olvasztott vaj

kakukkfű, rozmaring, zsálya, tárkony

1 mokkáskanál durvaszemű só tejföl (krémes, amennyiben lehet házi)

A krumpikat hideg víz alatt mossuk meg alaposan, ha igényli az alapanyag, használjunk zöldségkefét. (Ilyet minden rendes háziasszony birtokol, és pontosan megfelel a célnak a 100,-Ft-os körömkefe). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és öntsünk rá, a tepsibe annyi vizet, hogy kb. 5 mm magasságot érjen el a vízszint. A megtisztított krumplikat éles késsel vagdossuk be a rövidebb felével párhuzamosan, egyforma távolságra, az alsó résztől kb. 1 centiméternyire abbahagyva. Kicsit feszítsük szét a réseket, amelyeket ecsettel kenjünk meg az olaj-vak keverékkel. Nem baj, ha a külső héjra is jut a zsiradékból. Helyezzük a krumplikat a tepsibe, és az éppen otthon fellelhető, lehetőleg zöldfűszerekből tépkedjünk egy maroknyit és helyezzük össze-vissza a résekbe. Amennyiben csak szárított fűszert találunk, a célnak az is megfelel. Végül hintsük a durvaszemcsés sót a krumplik tetejére. Fedjük le a tepsit alufóliával és kezdjük sütni 180C-on, kb. 20 percig. A sütési idő függ a krumplitól és a méretüktől is. Amikor már majdnem késznek ítéljük, hagyjuk további 5 percet pirulni, mára fólia eltávolítása mellett. Tálaláskor kínáljunk mellé sima vagy fokhagymával megbolondított krémes tejfölt.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: themessybaker.com)