Jump to content

A mézeskalácsok legjobb példánya

2014. 12. 16. 10:13

A tökéletes mézeskalács receptje minden bizonnyal minden családnál féltve őrzött kincs, s egy biztos nincs két egyforma. Íme egy olyan recept, amit nagyon szeretünk, mert valóban finom, fűszeres és puha mézeskalács lesz a végeredmény. Nincs varázslat, mindennek a méz és a minőségi liszt az alapja.

A hozzávalók:

20 dkg méz

1 egész tojás + 1 tojás sárgája

8 dkg porcukor

8 dkg vaj

30 dkg búza fehér liszt

5 dkg búza rétesliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1-1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, kakaópor

csipetnyi só

Díszítéshez: színes, készen vásárolható süteménydíszek, vagy az elterjedtebb tojásfehérjehab. A megmaradt 1 tojás fehérjét kemény habbá verjük (mérettül függően) 10-12 dkg porcukor fokozatos hozzáadásával. A szép fényes, kemény habot rakjuk egy zacskóba, tömörítsük egyik sarka felé, amin vágjunk apró nyílást, és már írókázhatunk is a kisült szeletekre fantáziánk alapján bármit.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban majd dolgozzuk hozzá a felvert tojásokat és a puha vajat. Utána következhet a méz, amit könnyebb az egészhez adni, ha előtte kissé felmelegítettük. Gyúrjuk össze alaposan, ha túlságosan küzdelmes kevés vízzel segíthetünk magunkon, ha túlságosan ragad, kaphat fél maréknyi lisztet. Csomagoljuk be frissentartó fóliába és helyezzük a hűtőbe 15-20 percre. Az hűtési idő letelte után könnyen kinyújtható, kb. 3 mm vastagság az ideális, ám ami fontosabb, hogy mindenhol egyenletes legyen. Következhet a formákkal való szaggatás, célszerű minél közelebb helyezni a formákat. Utána dekorálhatjuk készen vásárolható díszekkel. A sütés gyors és biztos, a kiszaggatott süteményeket helyezzük tepsiben lévő sütőpapírra, középen kb. 175°C-on 6-8 perc alatt elkészül. Ám a mézeskalács díszítés nélkül is kedvelt, illetve sütés és kihűlt állapot után egyedivé tehető a fent leírt tojásfehérjehabbal. Rövid idő alatt megszárad a fehér díszítés. Kapható színes cukormázzal töltött dekor tubus-toll, amivel kedvünkre cifrázhatjuk a színeket, mintákat. Ha szeretnénk felfűzni, még sütés előtt használjunk szívószálat a lyukasztáshoz.

Nagyon ízletes mézeskalács. Nagyobb mennyiség esetén 1-2 napig tárolható a hűtőben, ám a tészta kinyújtása előtt 5 perccel vegyük ki a hűtőszekrényből. Mindig szórjunk lisztet a munkalapra, deszkára illetve a sodrófára is. E recept alapján készült mézeskalács puha, ám ha mégis keménynek éreznénk, helyezzük egy lezárható dobozba, tegyünk mellé negyedelt almacikkeket.

Jó sütögetést, kellemes időtöltést, s nem utolsósorban jó étvágyat kívánunk!

(fotó: mysterywallpaper.blogspot.com)