Jump to content

Szereted a mascarpone-t?

2015. 04. 10. 22:08

Reméljük, a válasz igen. Hiszen kevés olyan sokoldalúan felhasználható, kellemes krémes állagú, könnyű, tej alapú hozzávalót lehet találni, mint az eredetileg Olaszországból származó tejszínkrémet.

A puha, friss krém, tejfehér színével, lágy és selymes állagával hívja fel magára a figyelmet. Töretlen sikere köszönhető a tiramisunak, majd egyre több édesség, sütemény, idővel sós eledel alapanyagai között találkozhattunk vele. Bekerül a tortakrémek közé, kiváló friss gyümölcsök mellé, használjuk pohárkrémként és a desszertek mellett, jó alapanyag krémes állagával tésztaételek, párolt zöldségek, rizottók mellé. Bár többen sajtnak titulálják, valójában nem az. Tejszínből készül, nem baktériumokkal, a technológia inkább hasonlít a joghurt készítéshez. Az alapanyag tehát tehéntej. Zsírtartalma igen magas, 55-75% között, ami a különböző gyártók elképzelése alapján változhat, ennek tudható be, hogy míg a klasszikus valóban puha, krémes állagú, addig találkozhatunk vajkeménységű termékkel is.

Az eredeti mascarpone Lombardiából származik, minden kétséget kizárón már a 16. században is használták. cseppet sem csodálkozunk azon, hogy az olasz konyhához köthető a fenséges hozzávaló, tartalmasabbá, izgalmasabbá teszi ételeinket. Próbálkozz vele bátran a konyhában, akár nassolnivalót, akár egytálételt vagy saláta vacsorát készítesz, mindenhez jól passzol neutrális ízével. Éppen ezért szükséges a további hozzávalók jó megválasztása, mert önmagában semleges, ugyanakkor tökéletes alap az ételek továbbgondolásához.

S hogy egy érdekességről is beszámoljunk róla, nevének eredete bizonytalan. Egyes vélekedések szerint a mascarpa szóból származik, ami a tejsavón érlelt stacchino sajt, más elképzelés arra utal, hogy pusztán a ricotta nyelvjárásbéli eltéréséből való megnevezése a mascarpia a bűnös. Alkalmanként azonban mascherpone szót használtak, ami pedig egy család neve, akik a Cascina Macherpa ingatlan tulajdonosai voltak a Lombardia tartományban elhelyezkedő Pavia és Milánó közötti félúton helyezkedett el. Bárhogy is csűrük-csavarjuk, nem a nevéért, hanem minden egyéb, érzékiséget, lágyságot közvetítő tulajdonsága miatt kedveljük.

(fotó: gastronomiaycia.com)