Jump to content

Mi mindenre jó a citrom?

2015. 06. 22. 23:01

A citrom az a bizonyos gyümölcs, amely legnagyobb szerencsénkre az évszakokkal dacolva bármikor megvásárolható, mi pedig nem hagynánk ki egyetlen formás darabot sem. Imádjuk illatát, nélkülözhetetlenné tette magát életünk számos területén. Nézzük csak mi mindenre használható.

Először is nagyon jó vele kezdeni a reggelt, egy pohár víz frissen facsart citrommal tökéletes indítása a napnak. Felfrissülünk, jót tesz a gyomornak, egyes nézetek szerint még a diétázóknak is kedvez ez a napindítás. Nélkülözhetetlen a nyári hónapokban a legkedveltebb ital, a limonádé készítésekor. Tehetünk mellé bármilyen további gyümölcsöt, fokozhatjuk ízét, édesíthetjük, egy biztos nélküle bele sem állunk az üdítő ital készítésébe.

Jól jön a fogfájás enyhítésekor. Nincs az a fogorvos, aki vállon veregetne a túlzott citromfogyasztás miatt bennünket, hiszen többek között az a dolga, hogy felhívja figyelmünket a fogzománc védelmére, amelynek nem tesz jót a túlzott citromsav, ám azt ők is elismerik, hogy a fájdalom könnyebben elviselhető, ha ráhelyezünk egy szelet citromkarikát.

A citrom hasznos partner a háztartásban, tisztít és fehérít, fényesít, alkalmazzuk bátran természetes tisztítószerként, használjuk mosás segítésére, szaniterek takarításakor.

Nem kell aggódnunk akkor sem, ha csípés éri a bőrünket, enyhíti a viszketést, hasznos a nagyon száraz bőr ápolására is.

Tavasztól fellelkesül az ember kertje rendbentartásával, igyekszik szebbé, virágosabbá tenni. A citrom még a külső környezetben is bátran alkalmazható, jó társ a kerti ősellenség, a gyom ellen. Csepegtessük a gyom szárára, meglepő a változás, idővel összezsugorodik. Ám ezt a citrom megteszi a többi növénnyel is, ügylejünk, hogy csak a nem kívánt gazokat érje.

Nem kívánt lakótárs a hangya, ám ha kipróbáljuk a citromot, távol tarthatjuk őket, mondhatni nem éppen citrusrajongók a rovarok.

A citrom szagelszívó és illatosító üzemmódra is kapcsolható. Reszeljünk héjából, az illóolajok elárasztják a helyiséget. Cseppentsünk bőven egy vattapamacsra, majd helyezzük a hűtőszekrény polcára, eltünteti a kellemetlen szagokat.

Cseppentsünk kezünkre hagymapucolást, szagosabb ételekkel való előkészítés, azok fogyasztását követően, enyhíti a jellegzetes szagot, finomítja a bőrt.

Segítségünkre van a konyhában még további területeken. Felfrissíti a vágódeszkát, szórjuk meg sóval az érintett felületet, majd a félbevágott citrommal dörzsöljük be a fa felületet, ne sajnáljuk, érjen gazdagon a gyümölcshús. Szebb lesz a vágódeszka és még fertőtlenítettük is.

Bátran adjunk a sütemények tésztájához citromlé cseppeket és reszelt héjat, fenséges házi tésztáink javát szolgálja. Rakjunk néhány szeletet a gyümölcslevesbe, kellemes a sült húsok mellett, elengedhetetlen a halas finomságok, tenger gyümölcseinek fogyasztásakor.

(fotó: flickr)