Jump to content

Ha ősz, akkor alma, ha alma, akkor sütemény éjjel-nappal

2015. 09. 08. 08:48

A házi készítésű sütemények korát éljük, örömmel tapasztaljuk, hogy a magukat sütésben kevésbé tehetségesnek tartó háziasszonyok is nekiállnak különböző desszertek készítésének. Ők biztos, hogy szívesen fogadják az alábbi rendkívül egyszerű receptet, a többieknek meg egyfajta bemelegítés a bonyolultabb finomságok készítése előtt.

Az almássüteményünk könnyedsége abból fakad, hogy alapja kevert tészta, a mérőedény pedig egy közepes bögre. Még csak arra sem kell ügyelni, hogy a tojásokat szétválasszuk, egyszerűen mehet egymás után minden alapanyag a keverőtálba, s ha nincs kéznél tésztakeverő, még akkor sem járunk pórul, kézzel is jól összedolgozható minden hozzávaló:

4 tojás, szép sárgával rendelkező, M-es méretű, lehetőleg tanyasi

2 bögre cukor

2 csomag vaníliás cukor

1 bögre étolaj

1 bögre tejföl

2 bögre finomliszt

1 bögre rétesliszt

1 kávéskanál só

1 csomag sütőpor

Keverjük össze a tojásokat a cukrokkal, habosra, míg kivilágosodik a tojás, géppel először kis, majd nagyobb fokozaton. Adjuk hozzá a sóval és sütőporral elkevert liszteket, majd az olajat és tejfölt. A tésztát borítsuk a sütő méretének megfelelő, sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezzük rá az almaszeleteket, szépen sorban, majd szórjuk meg kevés fahéjjal. Közepes magasságban, kb. 35 perc alatt sül meg, 160 fokon, érdemes tűpróbával ellenőrizni. Amikor elkészült hagyjuk kissé hűlni, majd szórjuk meg porcukorral, esetleg mandulaszeletekkel.

Tippek:

  • A sütemény hozzávalóit felezve készíthetünk rusztikus házitortát, 28 cm-es tortaformát használva.
  • A remek, egyszerű recept számos idénygyümölccsel bevált, megéri a próbát szilvával, meggyel, szederrel, áfonyával, sárgabarackkal, fagyasztott gyümölccsel, így egész évben előkaphatjuk gyors ötletként.
  • A cukor mennyiségét csökkenthetjük, ugyan ez az ajánlás, de próbáltuk 1,5 bögrényivel, ugyanolyan finom, s egyúttal ügyeltünk vonalainkra.
  • Magokkal dúsítható a tészta, fél bögrényi durvára tört dió, mogyoró, mandula még érdekesebbé teszi a süteményt. 
  • Kívánságra hozzákeverhetünk csokireszeléket, csokis tortadarát. A bögre 1,8-2 dl-nél ne legyen nagyobb. A tejföl kiszerelés eltérhet, ám ha éppen ekkora, használhatjuk annak dobozát a méréshez.
  • Amennyiben maradunk a bögrénél, liszt, olaj, tejföl legyen a sorrend, így könnyen porciózható a hozzávaló, kevésbé ragad a bögre falához.

Kellemes sütést, jó étvágyat kívánunk!

(fotó: eatandrelish.com)