Jump to content

Indulhat a kerti munkaszezon

2024. 03. 24. 19:00

Sokaknak egyáltalán nem nyűg a kerti munka, hiszen egész télen ezt várhatták. Van mit csinálni a kertben, úgyhogy ideje belekezdeni.

A tavasz a kertészeti munkák egyik legfontosabb időszaka, amikor előkészíthetjük kertünket a nyári virágzásra és növekedésre. Emiatt is kulcsfontosságú, hogy időben megtegyünk néhány lépést:

Kerti berendezések karbantartása: Mielőtt belekezdenénk a munkába, érdemes minden kerti eszközt elővenni, letisztítani, kicsomagolni és megnézni, hogy jól működik-e. Így fog igazán zsírozottan menni a munka.

Talaj előkészítése: lazítsuk fel a talajt, tápláljuk megfelelő mennyiségű komposzttal vagy trágyával. A gyomokat forgassuk ki és távolítsuk el.

Növények ültetése: Gondoljuk ki, hogy mit és hová szeretnénk és keressük meg a megfelelő helyet a növényeinknek, amelyeket már időszerű elültetni. A tavaszi és nyári virágokat, zöldségeket vagy gyümölcsfák meghálálják a törődést.  

Metszés: A meglévő és elkanászodni látszó növényeinket meg lehet metszeni vagy visszavágni. Ez segíthet a növény formázásában, de még fontosabb az egészséges növekedés és a virágzás érdekében.

Gyomtalanítás: A melegebb napok előcsalogatják a növényeket, csakhogy a gyomokat is. A nemkívánatos gyomokkal még kisebb formában sokkal könnyebb eltávolítani, hogy ennek már neki lehet ugrani. Ráadásul ez rendszeres feladatot adhat nekünk.

Öntözés: A tavaszi időszakban fontos biztosítani a növények megfelelő vízmennyiséget. Ha az eső nem megfelelő mennyiségű, akkor pótolni szükséges azt. A frissen elültetett növények esetében erre a segítségre akár naponta szükség lehet.

Tápanyagpótlás: Természetes módon vagy műtrágya formájában is segíthetjük, hogy a növények megfelelően növekedhessenek, virágozhassanak. , hogy segítsünk nekik erőteljesen növekedni és virágozni. Arra azonban figyelni kell, hogy mi az előírás, mert a túladagolás károsíthatja a növényeket.

Komposztálás: A leghasznosabb megoldás a komposztálás, mert a háztartási hulladék egy nagy része is hasznosulhat, amely ráadásul természetes tápanyaggá válhat a kerti, de akár a szobanövények számára is.

Ne feledjük, hogy bár munkát ad a kert, de a hosszabb téli időszak után jót tesz az a fizikumunknak és a lelkünknek is.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)