Jump to content

Közeleg a lakásban szárítás ideje. Ezekre figyelj!

2023. 10. 29. 19:00

Eljött az az idő – bár az idei ősz miatt eddig nem lehet panaszunk -, hogy már nem tudjuk mindig odakint szárítani a ruhákat. A dohos szag elkerülése érdekében rontja a mosószer és az öblítő erejét. Mi okozhatja és hogyan száríthatunk okosan a lakásban?

Esik az eső és/vagy hideg van? Nem úgy száradnak a ruháink, mint a nyári időszakban. Máshogy kell most gondolkodni. A ruhákat odabent is hatékonyan és biztonságosan szárítani, ha…

  • ha rendelkezünk szárítógéppel. Ez az egyik legegyszerűbb módja a ruhák szárításának. Csak át kell emelni a ruhákat a szárítógépbe és indulhat a szárítás.
  • szárítógép híján megoldást kínálnak a ruhaszárító állványok. Többféle változatában mindenki megtalálja azt, amely a számára megfelelő, mert vannak nagyobbak, kisebbek. A frissen mosott ruhákat teregessük ki és a lakáson belül is keressünk olyan területet, amely jól szellőzik.
  • ha radiátort vagy fűtőtestet is használjuk a ruhák szárítására, de ezzel óvatosan bánjunk. Úgy helyezzük el a ruhákat, hogy ne érjenek közvetlenül a forró felülethez, mert ez roncsolhatja a ruhákat, valamint a hő sugárzása sem lesz az optimális. Ötvözhetjük a kettőt: a ruhaszárítóra kiteregetett állvány a radiátor közelében kapjon helyet.
  • ha megfelelően szellőztetünk otthon, akkor a friss levegő is segíthet a ruhák gyorsabb száradásában.
  • ha igyekszünk elkerülni a túl sok párát, mert a párás levegő lassíthatja a száradási folyamatot. Ha a lakás túl párás, használjunk páramentesítőt vagy szellőztessünk sűrűbben.

 

Ha a száradás után dohos szagú marad a ruha, az azt jelentheti, hogy az orrhonunk páratartalma túl magas és nem képesek a ruhák jól kiszáradni, ugyanakkor azt is jelezheti, hogy maga a mosógép a penészes. Ugyanez lehetséges a szárítógép esetében, ezért érdemes mindkét eszközt tisztítani, szellőztetni és átnézni, hogy nincs-e penész. Mosás és szárítás után érdemes a gépek ajtaját nyitva hagyni, hogy azok kiszáradhassanak.

Előfordulhat, hogy túlságosan megtömjük a mosógépet, aminek következtében a mosószer és az öblítő nem jut megfelelően minden ruhához, de ha most váltottunk olcsóbb árkategóriájú ruhatisztító termékhez, könnyen lehet, hogy az is ludas ebben.

A dohos szagú ruha hiába frissen mosott, azt nem fogjuk felvenni, mert annyira kellemetlen a szaguk. Azonban ennél sokkal rosszabb is lehet, mert akár allergiás reakciókat is kiválthat.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)