Jump to content

Még nem késő a virágokat átültetni, indulhat a munka!

2023. 10. 15. 19:00

Az ősz a kertben történő virágok átültetésének ideális időpontja. Ekkor még a hőmérséklet kellően meleg ahhoz, hogy a növények meggyökerezzenek az új helyükön, de már nincsenek olyan forró nyári napok, amelyek megterhelhetik a növényeket.

Ha még sosem ültettél át növényt, de időszerűnek látod, akkor így kezdj hozzá.

A szobanövények átültetése egy fontos feladat a növények gondozásában, mivel hozzásegítjük a növényeket a gyökérfejlődéshez és ezáltal a tápanyaghoz való jutáshoz.  

Válaszd ki a megfelelő időpontot: általában tavasszal, kora nyáron érdemes átültetni. Ez az időszak lehetővé teszi, hogy a növények megerősödjenek az új cserépben a növekedési szezon kezdetéig. Az őszi átültetésre a legjobb időpont az, amikor a hőmérséklet még mindig meleg, de már nincsenek fagyok. A pontos időpont függ a lakóhely éghajlatától, de nálunk általában szeptember végétől október közepéig az ideális.

Válassz megfelelő cserepet: A választott cserépnek legalább egy kicsivel nagyobb átmérőjűnek kell lennie, mint az előző volt. Rendelkeznie kell vízelvezető lyukakkal a fenekén, mert így elkerülhető a gyökérrothadás.

Válaszd ki a megfelelő talajt: használj jó minőségű virágföldet, amely megfelel a növényfajta igényeinek. Az általános virágföld nem megfelelő minden növénynek, ezért legyél körültekintő.

Készítsd elő a növényt: óvatosan vedd ki a növényt az előző cserépből. Ha a gyökerek túl erősen nőttek, és azok összefonódtak, óvatosan lazítsd meg őket ujjaddal vagy egy kis gereblyével. Az elhalt gyökereket nyugodtan eltávolíthatod.

Helyezd az új cserépbe: a növényt az új cserépbe tedd bele és töltsd fel friss virágfölddel. Ügyelj arra, hogy a növény gyökerei és a cserép széle között legyen elegendő hely. Az új talajt kissé nyomd meg a növény körül, mert a locsolással ülepedni fog a föld.

Öntözd megfelelően: az ültetés után öntözd meg alaposan a növényt az átültetés után, mert így segíted a gyökerek fejlődését és ezáltal tudja megtartani a növényt.  

Gondoskodj a növényről: az átültetett növényekre kicsit jobban figyelj az első néhány héten. Időbe kerül az új környezethez való alkalmazkodás.

Az átültetett szobanövényeknek általában hálásak lesznek az új cserépben és friss talajban, és jobban fogják fejlődni és virágozni. Azonban fontos, hogy óvatosan bánj velük az átültetés során, és ne stresszeld meg túlságosan a növényeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)