Jump to content

Kutass, figyelj és legyél óvatos!

2023. 08. 30. 19:00

Ma már nem kelt nagy feltűnést, ha az idősebb korosztály tagjai is az internet segítségével intézik el dolgaikat és a vásárlást is úgy rendezik le. Nemcsak az idősebbekre, mindenkire igaz, hogy veszélybe kerülhetnek az adatai és a pénze is, ha nem vigyázunk eléggé.

Tele van a világ csalókkal és az internet új terepet adott nekik. Nem telik úgy el nap, hogy ne próbálkoznak hazánkban is valamelyik bank vagy biztosító nevében és ne próbálnák személyek adataid megszerezni. Van, hogy csak a személyi azonosságukat akarják, máskor pedig a bankszámlát szeretnék lenullázni. Egészen addig nem tűnik valós veszélynek mindez, amíg nem tapasztaljuk meg mindazt.

Mégis, hogyan csökkenthetnénk a hekkerek játékának való kitettségünket?

Igyekezzünk minél erősebb jelszót használni. Ez még nem elég. Olyan jelszót érdemes használni, ami nemcsak erős, de egyedi is. Azaz nem mindig és mindenhová ugyanazt a jelszót alkalmazzuk. Ezzel persze az a gond, hogy a sok felület mindegyike külön jelszót jelent, amit megjegyezni nehéz, de ekkor jöhet szóba egy olyan jelszókezelő alkalmazás, amely segítségével nemcsak tárolni, de generálni is lehet jelszavakat.

Használj egyedi e-mail címet. Olyat, amelyet csakis online vásárlások során használsz és olyan fizetési módszereket alkalmazz, amelyek biztonságosan kezelik a bankkártya adatait.

Ahol csak lehetséges, ott alkalmazd a kétlépcsős azonosítást, amely az illetéktelen belépéseket megnehezíti, valamint te magad is értesítést kapsz arról, ha idegen próbál meg a felületeiden kalózkodni. Így még időben cselekedhetsz.

Folyamatosan frissítsd az alkalmazásokat és az operációs rendszert a gépeden, telefonodon, mert azzal az esetleges védelmi hiányosságokat is kiküszöbölheted. A frissítések azért vannak, hogy egyre jobbá tegyék a rendszert.

Az interneten rendszeresen próbálkoznak az adatszerzéssel. Sokszor sms vagy e-mail formájában próbálkoznak a csalók, így minden gyanús levéllel vigyázz. Vagyis legyen gyanús, ha banki vagy személyes adatokat akarnak megtudni rólad.

Fontos, hogy csak megbízható weboldalakról vásárolj. Mégis honnan tudod eldönteni, hogy melyik biztonságos? A HTTPS a megoldás. A https ugyanis a biztonságos http kapcsolatot jelzi. Ilyenkor egy zöld lakat jelenik meg a böngésző címsorában, ami a biztonságot jelöli, vagyis nyugodtan mehet a vásárlás. De még így is, ha ilyen oldalról kívánsz vásárolni, akkor is olvass utána, kutass vélemények után. Ha többen jó értékelést adnak, kisebb az esélye annak, hogy meglopnak.

Annak is járj utána, hogy ha a vásárlás nem teljesül, akkor milyen módon tudod kihozni a helyzetből a legjobbat.

A géped és az adataid biztonsága érdekében használj vírusírtót és tűzfalat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)