Jump to content

Zümmög, csíp, harap? Űzd el természetesen!

2023. 07. 23. 19:00

Ha imádjuk is a nyarat, annak számos negatív velejárója is lehet. Az egyik ilyen a légy, de talán még rosszabb a szúnyog és más szúrós rovar jelenléte, mint a méh vagy darázs.

A légy legalább nem csíp, azonban betegségeket terjeszthet, a szúnyog pedig mindkettőben jeleskedik. Habár a méheket tartjuk a mézgyűjtés és a beporzás legfontosabb élőlényének, azért a darazsak is segítenek a beporzásban és az ökoszisztéma fenntartásában is. Vagyis bármennyire is haszontalannak ítéljük mi meg jelenlétüket, valójában igenis fontos szerepük van. Az más kérdés, hogy okozhatnak nekünk kellemetlenségeket.

A kertünkben sok dolguk és hasznuk van ezeknek az élőlényeknek és ha növényekben gazdag környezetben élünk, akkor kivédhetetlen jelenlétük. Azonban az otthonunk belső tere és a terasz az a hely, amelyet már szeretnénk élvezni és rovarmentessé tenni.

Ha méh- és darázsmentes teraszt, erkélyt szeretnénk, akkor megelőző intézkedéseket és megoldásokat alkalmazzunk. Csakis olyanban szabad gondolkodni, amelyek nem ártanak ezeknek a hasznos rovaroknak és a környezetnek sem.

Már a növények megválasztásával sokat tehetünk azért, hogy ne kelljen folyton ezeket a rovarokat hajkurászni. Válasszunk olyanokat, amelyek nem vonzzák túlzottan a méheket és darazsakat. Ügyeljünk arra, hogy a növények ne legyenek erős illatúak, élénk színűek, mert ezek vonzzák a rovarokat.

Ha gyümölcsöket ad a kertünk, azt beérés után szedjük le azért, hogy az édes illatú és ízű finomságok se csábítsák hozzánk a rovarokat. A konyhai maradékokat és hulladékokat mindig gondosan zárjuk el a külvilágtól, mert ugyan csak nagy csáberőt jelentenek.

Ha rendszeresen ápolt a kertünk, akkor a rovarok is elkerülik azt, ugyanis az elburjánzott és gondozatlan, dúsabb növényzetet jobban kedvelik.  

Nemcsak az otthonunkra érdemes figyelni, hanem arra, hogy milyen illatokat használunk. Az édes italok, a parfümök, de még a mosogatószer is vonzó lehet a méhek, darazsak számára. Igyekezzünk ezeket kerülni.

Ha jelenlétük elkerülhetetlen minden óvintézkedés ellenére is, akkor legalább természetes rovarriasztókat alkalmazzuk. Az illóolajak erre tökéletesek lehetnek. A citromfű, a menta természetes módon taszítja a rovarokat. Ezeket kerti partik során is alkalmazhatjuk.

Ha valamilyen okból kifolyólag mégis szükséges csökkenteni a darazsak, méhek számát, akkor használjunk olyan csapdát, amelyik segítenek a populáció szabályozásában, de nem ártanak a rovaroknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)