Jump to content

Hogyan védhetjük meg a kertben lévő növényeinket a viharoktól

2023. 06. 25. 19:00

Még alig kezdődött el a nyár, de már jócskán volt részünk nyári, heves zivatarokban. Magyar településeket öntött el az özönvíz. Komoly anyagi károkat hagyott maga után eddig az időjárás és úgy tűnik, hogy nincs vége.

A frontok jönnek és mennek, amely még az egészséges emberi szervezetet is megviseli, nemhogy a betegekét, gyerekekét, idősekét. Mi legalább el tudunk menekülni biztonságos otthonunkba az időjárás viszontagságai elől, de a kertben lévő növényeink nem.
A viharok károsíthatják a kerti növényeket.

Az erős széllökések különösen veszélyesek a magasabb növényekre és cserjékre. A viharos erejű szél könnyen kidöntheti vagy leszakíthatja az ágakat – ezzel munkát adva nekünk is –, ami jelentős károkat okozhat.

Az eső szükséges, de a túl heves és nagy mennyiségű csapadék már nem, mert nemcsak megöntözi a talajt, hanem annyi víz felgyűlhet, amelyet már nem képes elvezetni. Ez bizony megterhelheti a növények gyökérrendszereit. A túlzott vízmennyiség a gyökérek rothadáshoz és a növény pusztulásához vezethet.

A jégeső sosem várt jelenség, amely hatalmas károkat okozhat az értékeinkben, de a növények is megsérülhetnek. A jégdarabok leverhetik az ágakat, letörhetik a leveleket.

A villámcsapások nemcsak félelmetesek, de veszélyesek is. A növénybe csapódó villám olyan erős, hogy képes megsemmisítse a növényi szöveteket és a villámlás következtében keletkező hő is rombolást okozhat.

Az intenzív esőzések és szélviharok együttesen eróziót okozhatnak a talajban, ami károsíthatja a növények gyökérrendszerét és azok stabilitását.

Védelem

A legjobb helyzetben a cserépbe, ládába, dézsába kiültetett növények vannak, mert ha tudjuk, hogy vihar közeleg, akkor csak biztonságos helyre mozdítjuk azokat. Ha mégsem olyan könnyű a növényeket mozgatni, akkor ezeket a nagyobbakat rögzíteni szükséges. Használjunk karókat a támasztékhoz.

A jól felszerelt és gondoskodó kertgazda a nagy és nehezen mozgatható, de féltett növényei számára beszerezhet úgynevezett viharkötényt. Ezt a megoldást egyszerű és gyors használni és közvetlen a vihar előtt is ráhelyezhető a növényre. A nagy széllökésektől, jégtől is megvédi a növényeket.

A fék és bokrok esetében szóba sem jöhet a mozgatás, ezért számukra az a legnagyobb védelem, ha az ágakat visszavágjuk.

Érdemes figyelni az időjárás-jelentést és annak megfelelően előre lehet a védelmi stratégiát kialakítani. Nem árt, ha a teraszon, erkélyen, kertben található használati tárgyakat is biztonságba helyezzük még a vihar előtt, hogy azt ne tudja a szél felkapni és nekicsapni valaminek. Így védhetjük az értékeinket is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)