Jump to content

Él, de nem virágzik az orcideád? Majd mi segítünk!

2023. 05. 29. 19:00

Te is gyönyörködsz az orchideákban, amelyek színeikben és szirmaik formájában is mást tud mutatni? A baj csak az, hogy a máséban kell gyönyörködnöd, mert a tieid nem virágoznak?

Hoztunk néhány tanácsot, amelyeket, ha megfogadsz, nagy eséllyel bírhatod rá az amúgy élő növényt arra, hogy megmutassa neked és másoknak is virágait.

Fény

Az orchideák szeretik a világos, de közvetett fényt, ezért helyezd oda, ahol kap elegendő fényt, de közvetlen napsütés nem éri. Ha kevés a fény az otthonodban, akkor szerezz be lámpát, amellyel pótolhatod azt.

 

Hőmérséklet

Az orchideák kedvelik a meleg környezetet, de elkerülik a hőingadozásokat. A legtöbb fajta számára optimális hőmérséklet 20-25 Celsius fok között van napközben, éjszaka pedig 15-18 Celsius fok körül. A huzatot nem jól viselik, ezért erre ügyelj!

Öntözés

Az orchideák nem szeretik a túl sok vizet, de a kiszáradást sem. Ha a növény gyökeresített közegének felső része kiszáradt, öntözd meg alaposan, majd hagyd, hogy a föld felső rétege kissé megszáradjon a következő öntözésig.

Pára

Az orchideák szeretik a magas páratartalmat. Ha az otthonod száraz levegővel rendelkezik, használhatsz párologtatót, vagy helyezhetsz tálkát vízzel a közelébe, hogy növelje a páratartalmat. Ha több növényed is van, akkor tartsd őket együtt, mert így együtt növelhetik a páratartalmat.

Tápoldatozás

Az orchideák tápanyagokat igényelnek a virágzáshoz. Vásárolhatsz speciális orchidea tápoldatot, amelyet hetente vagy kéthetente adagolj a vízzel történő öntözéshez. A túladagolástól azonban óvakodj, mert károsíthatja a növényt.

Pihenő

Az orchideáknek szükségük van egy pihenési időszakra is, amely elősegíti a virágképződést. Ebben a körülbelül 1-3 hónapos időszakban csökkentsd az öntözést és a tápoldat adagolását. Helyezd a növényt egy hűvösebb helyre (kb. 15-18 Celsius fok), és csökkentsd a fény mennyiségét is.

 

Banános lé

Elsőre furcsának tűnhet, de ha a banánhéj nem a kukában landol, hanem azt felszeled 5-8 dl vízzel felengeded egy befőttesüvegben és egy napig hagyod állni, majd a vizet leszűröd és azzal locsolod meg a növényeidet, akkor hamarosan bimbók jelenhetnek meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)