Jump to content

Tervezz okosan, vagy tervezd újra a kertedet!

2023. 04. 09. 21:00

A kertes házban sokszorozódva találhatunk munkát. A házon belül és kívül még a kert is gondozást igényel, ha azt szeretnénk, hogy az igényes és termő legyen.

Egy szép kert kialakítása tudatosságot és sok munkát igényel. A sok munka pedig sok idő befektetését is igényli, márpedig abból kevés jut, ha mindent el szeretnénk végezni. Ám sok esetben saját magunknak nehezítjük meg a kertgondozást.

Mielőtt nekiesnénk a kinti munkálatoknak, érdemes átgondolni, megtervezni. Ha már adott a kert felépítése, struktúrája, de a növények nem olyanok, mint ahogy elképzeltük, nem úgy fejlődnek, akkor újragondolást és tervezést igényel.

Először is érdemes megfigyelni, hogy a kert milyen adottságokkal rendelkezik: mérete, elhelyezkedése, a föld minősége, milyen árnyékos és napom helyek vannak. Mindezek közül a napfény, az árnyék, a víz a legfontosabb tényező, de a szél sem zárható ki.

Senki nem mondja, hogy egy szép kert kialakításához nincs szükség befektetett időre és energiára, ám, ha az okosan megtervezett és nem csak durr bele módon kialakított, akkor azt idővel meg fogja hálálni. Nemcsak szép növényekkel, hanem kevesebb gondozással is.

Ha újragondoltuk vagy még csak most tervezzük meg a kertünket, akkor kezdjük a földmunkával. Nemcsak a talaj fellazítását értjük ezalatt, hanem annak termőképességének növelését, a vízelvezetést. Ezeket a későbbiekben nagyon jól lehet kamatoztatni. Érdemes kialakítani komposztáló helyet, amelyet aztán majd a talaj dúsítására felhasználhatunk. Az esővíz összegyűjtése is egy olyan környezettudatos lépés, amely a kertben lévő növények esetében is felhasználható, ugyanakkor a szobanövények öntözésére, ház köri vizet igénylő munkák során éppúgy.

A kert megfigyelésével felmérhető, hogy milyen területekkel is gazdálkodhatunk: árnyékos, napos stb. Ez azért nem mindegy, mert a növények igénye is eltérő. Ennek ismeretében pedig sokkal tudatosabban telepíthető a megfelelő helyre olyan növény, amely az adott feltételeket élvezi a legjobban. Vagyis ez azt jelenti, hogy különböző zónákra lehet osztani a kertet. A nagyobb vízigényű növényeket a kút, az esővíz gyűjtő környékére érdemes telepíteni, mert az egynyári növények például napi öntözést igényelnek.

A kert megfigyelése során találhatunk olyan növényt is, amelyet hiába akarunk kiirtani, azt nem tudjuk. Néha érdemesebb feladni ezt a fajta küzdelmet és engedni a természet vadságának. Ha velünk akar lenni, hát legyen. Természetesen kordában tartva az ilyen vadakat. Ugyanígy engedjük, hogy a sünök, kétéltűek, rovarok tegyék a dolgukat a kertben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)