Jump to content

Nem a tiéd, csak bérled? Attól még lehet otthonos

2022. 11. 16. 19:00

Számos külső tényező befolyásolhatja azt, hogy ki hogyan, milyen körülmények között lakik. A saját lakás, ház eléréséig megoldás a bérlemény. Igen ám, de az nem saját.

Attól, hogy egy bérelt ház vagy lakás nincs a tulajdonunkban, csak béreljük, nem kell azt jelentenie, hogy nem is otthonos. Természetesen nem alakíthatunk kedvünkre bármit egy olyan otthonon, amely nem a miénk, de a cél mégiscsak az, hogy ott kényelemben legyünk, ideiglenes hajlékunk az legyen. Jól tudjuk, hogy milyen fontos az, hogy a saját birodalmunkban biztonságban és jól éljünk. Ez ugyanis befolyásolja a munkában töltött időt, de még a magánéletünket, társas kapcsolatainkat is.

Ha te is bérled a lakást vagy házat, ahol élsz, akkor jól tudod, hogy a főbérlőd mit enged meg és mit nem. Egy biztos, az ellen nem lesz kivetése, ha folyamatosan csinosítod. Az sem baj, ha egyéltalán nem az ő ízlésének megfelelően dekorálod, otthonosítod. Ebben a helyzetben ugyanis nem ő lakik ott, így az a te igényeidet kell, hogy kielégítse. Amennyiben engedélyt ad rá, akkor újra festheted a falakat. Természetesen a színekben meg kell egyeznetek, de ha nincs semmilyen kifogása az ellen, akkor a te színeiddel is dolgozhatsz. Így tényleg azt az érzést kelti majd benned a lakás, mintha a tiéd lenne. Ha a főbérlő sem zárja ki, akkor tapétacsíkkal, dekorációs matracokkal saját ízlésedre szabhatod a falaidat.

Az olyan bútorok, eszközök, amelyek a fal vagy a mennyezet fúrását igénylik, azt mindenképp egyeztesd a lakás tulajdonosával.

Az otthonod berendezése már szinte magánügy. Ha a saját bútoraidat viszed, akkor a bérlőnek mindegy, hogy azokat hová teszed. Sőt, ha újakkal leped meg magad, az a te javaidat gyarapítja, amelyet tovább tudsz majd vinni. A bútorboltok, a használt cikkek kereskedése, a barkácsboltok mind lehetőségeket kínálnak arra, hogy ötletet meríts. Ha ügyes a kezed, akkor néhány dekorációt, de akár bútort is elkészíthetsz saját magad.

A lakástextilek nemcsak színekkel és mintákkal láthatják el a házat, de melegséget is biztosítanak. A sötételő függönyök még ennél is többet, ugyanis kellően elzárhatják a fény útját esténként. A szőnyegekkel is jól lehet dekorálni egy-egy helyiséget. ugyancsak védelmet biztosítanak a meztelen talpnak.

A világítás most különösen nagy fontosságot kap. Az őszi és téli időszakban egyre rövidebbek a napok és ez azt jelenti, hogy többet égnek otthonainkban a lámpák. A mesterséges fénnyel pedig melegebbé és meghittebbé tehető az otthon amellett, hogy elegendő fényt biztosítanak a tennivalóinkhoz. Ugyanakkor a hangulatvilágítások, az izzósorok, a LED-es dekorációk is segítik az igazi otthon érzetének megteremtését.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)