Jump to content

Vedd kezedbe az otthonod irányítását!

2022. 10. 19. 19:00

Gyermekeink jövőjébe belegondolva még fontosabbnak tűnik, hogy odafigyeljünk környezetünk épségére, hiszen azt is rájuk hagyjuk. A környezettudatosságért már otthon sokat tehetünk.

A szelektív hulladákgyűjtés dicséretes lépés arra nézve, hogy valamit tegyünk környeztünk – és főleg magunk – érdekében. Kétségtelenül, az óriási vállalatokra és a sok, olykor teljesen felesleges autózóra nem tudunk hatni, de mi magunk mégis sokat tehetünk annak érdekében, hogy mentesítsük a környezetünket.

Tudatosan spórolósan

Annyiszor halljuk, hogy fogytán a Föld víztartaléka, hogy otthon is nagyon odafigyelek arra, feleslegesen nem használjunk vizet. A kádban való fürdés után abból a vízből öblítjük a WC-t, a zuhanyzás, mosogatás is tudatos vízfogyasztással párosul.

Váráslás csakis lista alapján

Ez a pénztárcabarát módszer egyben környezetbarát is, hiszen nem vásárlom túl magamat, és így a felhalmozott termékek nem romolnak meg, amelyek a kukában végeznék.

Hozd és vidd      

Saját életünkben már bevezettük azt, hogy a bevásárlások során nem akasztunk le egy újabb műanyag szatyrot, hanem a vászon és varrt táskákba pakolunk. A kocsiban is van jónéhány, de a táskámban is mindig van belőle legalább kettő. Az ásványvizes palackomat töltöm meg többször, de még jobban szeretem, ha a kis kulacsomban van a víz. Kávéért sem megyek be a boltba, cukrászdába, hanem az otthon lefőtt adagot viszem magammal termoszban. Ez utóbbi lépések még a pénztárcámat is kíméli.

Mentesen

Vásárlásaim során igyekszem a lehető legkevesebb plusz csomagolású terméket választani. Ha zöldséget vagy gyümölcsöt veszek, akkor a lemérés utáni árcédulát magára a termékre ragasztom, így csak egy szemetet termelek. Ha van a közeledben mentes bolt, ne félj felkeresni. Ezzel a módszerrel a hulladékmennyiség is csökkenthető.

Energiatakarékosan

Az izzóink legtöbbje már jó ideje energiatakarékosra van cserélve. Most már ugyan egyre korábban sötétedik, de így is csak akkor kapcsolunk villanyt, ha már muszáj. A helyiségekben pedig lekapcsoljuk a villanyt, ha ott nem tartózkodik senki.

 

Ki ne dobd!

Az ételek készítésekor fennmaradó természetes és lebomló anyagokat nem dobom a kukába, hanem a komposztládába kerülve azt felhasználom a kert földjének dúsítására.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)