Jump to content

Kezdődjön a csökkentés!

2022. 10. 06. 19:00

A koronavírus után most a háború által generált árnövekedéssel nézünk farkasszemet. Egyáltalán nem esik jól, de ha már az infláción nincs lehetőségünk változtatni, akkor néhány szokásunkon kell.

A jóléti társadalomban könnyelműen kezelünk sok mindent és csak akkor jövünk rá, hogy mennyire pazarlóan élünk, ha valamilyen korlátozást vezetnek be. Így van ez most az energiahordozók és szinte minden másban tapasztalható az árak emelkedése. Kénytelenek vagyunk a nadrágszíjon szorítani egyet és egészen másképp kezelni a kiadásokat.

Gondold át, hogy mire mennyit költesz. Azaz készíts egy listát, hogy melyek a nagyobb kiadásaid és gondold át, hogy az eddig megszokott fogyasztásod indokolt volt-e, vagy tudsz valamin csökkenteni.

Kint még melegebb az idő, de este és reggel már kimondottan hűvös lehet. A szellőztetést így sem szabad kihagyni, azonban az most lényegesen rövidebb lehet. Azonban napközben, a napfényes helyiségekben érdemes tágra nyitni az ablakokat, hogy a melegebb levegő bejöhessen. Tipikusan az az időszak van, hogy még fűteni nem akarunk, valamint napközben odakint melegebb van, mint az otthonunkban. Este viszont érdemes a redőnyt leereszteni, a sötételő függönyt elhúzni, amelyek segítenek a szobák hőjét megtartani.

Ha már elkezdted a fűtést, akkor ügyelj arra, hogy feleslegesen ne melegedjen az otthonod. Ha nem vagy otthon, akkor nincs kit melegíteni sem. Ha pedig el is utazol, akkor elegendő a még alacsonyabb hőmérséklet.

Azt hiszem azzal mindenki egyet ért, hogy a kiadásaink jelentős részét az élelem teszi ki. Még többe kerül mindez, ha rendeled a készételeket. Ha már spórolni szeretnél, akkor bármilyen macerásnak is tűnik, mégis készítsd el az ételeid javát. Az rendben van, hogy nincs erre mindig lehetőséged és gyors megoldásnak tűnik rendelni, de ha feltett szándékod a kiadások visszaszorítása, akkor bizony vásárold meg akár több főzéshez az alapanyagokat. Készítsd el az ételeket, és akár egy hétre előre biztonságban tudod magadat. Kerülhet a hűtőbe azokból, de a mélyhűtött ételeket akár heteken át tárolhatod. Ha egyszerre készítesz többféle ételt, azzal is spórolhatsz és még hatékonyabb lehet a munka, ha a főzőlapot tisztán tartod, valamint használod az edények fedelét is. Ugyanúgy szükséges a hűtőt és a fagyasztót is tisztán tartani. Nemcsak higiéniai okokból jó ez, hanem a működését így segíted.

A mosás akkor válik költséghatékonnyá, ha nem kis adagokat dobálsz bele. Várd meg, hogy összegyűljön egy adag és válassz olyan programot, amely a pénztárcát is kíméli. Ehhez fogyasztásmérőt is használhatsz, hogy meggyőződj arról, hogy melyik program jár a legkisebb fogyasztással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)