Jump to content

Ha unod a kertedet, sziklásíts!

2022. 09. 28. 19:00

Habár a tél felé kacsingatunk, ez nem jelenti azt, hogy nincs teendő a kertben. Sőt, akár újdonsággal is színesíteni lehet. Akár egy sziklakerttel.

Sokan kedvelik ezt az időszakot, mert a nap még megmutatja magát, de ereje már csökkenőben. Mégis képes kellemesen felmelegíteni, de nem éget. Igaz, hogy rétegesebb öltözködést kíván meg az ősz, de csupa csodával színesíti az életünket. És még inkább azzá tehetjük, ha a környezetünket is ennek megfelelően alakítjuk. A sziklakertek azért nagyon jók, mert egyszer kell időt áldozni az elkészítésére, utána sokáig élvezhetjük szépségét. Ha most ősszel időt és energiát fektetünk bele annak elkészítésébe, az elültetett növények tavaszra megerősödve fognak tündökölni. Azonban ehhez már most kell cselekedni.

 

Ne csak gondolj rá, cselekedj!

Keress a kertedben olyan helyet, ahol el tudnád képzelni a sziklakertedet. Érdemes olyan helyet választani, amit mások is látnak, hiszen látványos és esztétikus kertelem lehet.  

Ha megvan a sziklakerted helye, akkor ásd fel. Sőt, ha igazán meg akarod alapozni a növényeid helyét, akkor komposztot is beleforgatsz annak érdekében, hogy tápanyagban bővelkedjen a talaj. De nemcsak komposztra lesz szükség, hanem plusz földre is ahhoz, hogy különböző szinteket tudj képezni növényeid számára. Ezért jó minőségű földet is szerezz be. Ezután gondold át, hogy milyen növényeket szeretnél a sziklakertedben látni. Nézz utána, hogy milyen növények alkalmasak ehhez.

A sziklakert nem igazi kövek, sziklák, kavicsok nélkül. Lehet, hogy már évek óta éppen ezért gyűjtögeted kirándulásaid során a különböző nagyságú és formájú köveket, de ha nincs elég, akkor a barkácsüzletekben is beszerezhetsz hozzávalókat.

Amikor már minden megvan, akkor következhet az érdemi munka. Érdemes a föld felső rétegét lazábbra hagyni, hogy a növények elültetése könnyebb legyen. Tervezd meg a helyüket és kívánt módon helyezd el azokat. Mindenképp gondolkodj előre. Ez azt jelenti, hogy nem ülteted egymáshoz nagyon közel azokat azért, hogy később tudjanak szabadon növekedni, terjeszkedni. Úgy fognak szépen mutatni.

Egyéb, hasznos ötletért nézd meg az alábbi videót!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)