Jump to content

Gazdálkodj okosan a boltban és a konyhában

2022. 09. 23. 19:00

Nem elég, hogy megszenvedtük a koronavírus járvány időszakát, most a világban dúló háborúk következtében találtuk szemben magunkat olyan problémával, amely a pénztárcánkat nem kíméli. A spórolás most életmentő művelet lehet.

Szinte hetente változnak a boltokban az árak. Nem érdemes megjegyezni, hogy mi és hol olcsóbb, mert szinte biztos, hogy napokon belül ez változni fog. Az infláció olyan mértékű, hogy nem lehet azzal lépést tartani. A fizetéseink sajnos azonban ezt az iramot nem győzik, ezért kulcsfontosságú, hogy mi próbáljunk meg minden olyan lehetőséget, amellyel vissza tudjuk venni a fogyasztásainkat, csökkenthetjük a pazarlást és a kiadásokat.

A vásárlás szükséges, napi feladatunk, de most kicsit más szemmel kell erre a tevékenységre is nézni. Sok múlik azon, hogy mit, mikor és mennyit veszünk. Ha meg akarjuk fékezni a költségeinket, akkor észszerűen kell gondolkodni és nem árt néhány szokáson változtatni:

Listával menj!

Mielőtt nekiesnél a listának, nézz otthon körül. Lehet előrelátó is, hogy a következő napokban mit szeretnél készíteni, így a nem romlandó, a közeljövőben felhasználandó termékeket is felírhatod. Ha mész a boltba, akkor ezt a listát vedd elő és tartsd magad az ott leírtakhoz. Az már csak adalék, hogy a különböző alapanyagok között is árkülönbségek vannak, amelyeket persze nem árt figyelembe venni. Használd a kuponokat, pontgyűjtő kártyákat. Csábítóan hangzik az egyszeri nagy bevásárlás, de amelyik élelmiszer nem igényel mélyhűtést, a több napos hűtőben való tárolás során megromolhat. Vagyis többet ártunk, mint használunk, mert a kukában landolhat.

Szavidő

Minden élelmiszernek van szavatossági ideje. Otthon nézz körül, hogy mi az, aminek hamarosan lejár a szavatossága és arra koncentrálj, hogy fel tudd használni. Keress olyan recepteket, amelyhez az ilyen termékeket fel tudod használni.

A boltokban akciós termékként igyekeznek megszabadulni a közeli lejáratú élelmiszerektől. Még így is nézd meg a dátumot. Ha tetszik, akkor vásárold meg és a dátumhoz igazodva használd is fel.

 

Túl teli, túl üres

Ha megkérdezik tőled, hogy mit ennél, miután degeszre etted magadat, valószínűleg nem kívánnál semmit, így túlságosan jó ötlettel sem tudnál szolgálni. Ám, ha túlságosan éhes vagy, akkor meg szinte bármi jól jöhet. Nos, bevásárlás során igyekezz úgy boltba menni, hogy ne legyél se túl éhes, se teli.

Nem kerget a tatár

Lehetőleg ne reggel, munkába menet iktasd be a vásárlást, mert ha észreveszed, hogy mennyire eltelt az idő, lehet, hogy a listád felét a boltban hagyod. Munka végeztével, kikapcsolódásként is jó a bevásárlás.

Láss előre!

Ha van időd, akkor előre főzz meg akár több napra és nagyobb adagban azért, hogy abból napokon át tudjatok enni, valamint előrelátóan a mélyhűtőben is helyet kaphat némi kész étel, amelyet csak elő kell venni később.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)