Jump to content

Mi gőzölög a bögrédben?

2022. 09. 19. 19:00

Az ősz után a télre számíthatunk, azaz hidegre. Nemcsak ruházkodásban gondolkodunk másképp, de étkezéseinkben is. A hűsítő ételek helyett most a meleg fogásokra vágyunk inkább.

Nemcsak ételekben vágyunk a melegségre, de italokban is. Lejárt a jegesteák és kávék ideje. És itt kerülnek előtérbe a különböző teák. Mi magyarok főleg a hidegebb évszakokban váltunk a teákra. Az otthoni tévézés, a családi beszélgetés is hangulatosabbá válhat, ha mindezt egy forró csésze tea mellett tesszük meg. Egy-egy szezonális betegség esetén ez különösen így van. A tea tehát jót tesz a lelkünknek és a testünknek is.

Ahogyan sokan azért imádják fogyasztani a kávét, mert annak elkészítési folyamata maga egy napi rituálé, pontosan így lehetünk a teakészítéssel is. Kiválasztani azt, hogy épp milyen növényt forrázunk le, hogyan ízesítjük, legalább olyan élmény, mint amikor a kávéval tesszük mindezt.

A teához felhasznált növények jóval többek, mint a forró víznek ízt adók. java részük gyógynövény és különböző nyavalyára felhasználható, borogatásként is alkalmazható. Isszuk azért, hogy a folyadékpótlás megvalósuljon, de gyógyhatásuk miatt is szeretjük kortyolgatni. A hűvös ősz és a hideg tél folyamán megnövekedik a teafogyasztásunk.

Habár a forró tea önmagában nem gyógymód, mégis javasolják a bőséges meleg tea fogyasztását még az orvosok is megfázásos időszakban. Egy kutatással arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon a meleg tea tényleg segít-e a betegséget hamarabb leküzdeni? A kísérletben résztvevők egyik része hidegen fogyasztotta a teát, míg a másik részük forrón. A náthától szenvedő, hideg teát ivó személyek semmilyen állapotváltozást nem éreztek, de a meleg teát kortyoló csapattagjainak legtöbbje azt állította, hogy fogyasztás után kevésbé jelentkeztek a kellemetlen tünetek. A te ilyen értelemben placeboként értelmezhető.

Lehet, hogy más évszakban eszünkbe sem jut teát inni, de ahogy beáll a hideg idő, megsokszorozódik a kedvünk. A zöld tea méltán gyakran fogyasztott a gyógyteák mellet és ez azért nagyon jó, mert a benne lévő antioxidánsok pozitív hatása bizonyított. Nemcsak a fogyásban segíthet, hanem a megfázásos tüneteket enyhíti és meg is előzheti a betegség kialakulását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)