Jump to content

Csináld magad befőttek és azt is megmondjuk, hogy miért

2022. 08. 13. 19:00

Ha nyár, akkor nemcsak nyaralás lehet kilátásban, hanem befőzés is. Sok munkával jár elkészíteni a kamra polcaira kerülő finomságokat, de hosszútávú befektetésként is felfogható.

Az ember ott spórol, ahol csak tud. Főleg az ínséges időkre igaz ez, és most különösen helye van a megtakarításnak. A boltok polcai roskadozva várják a vásárlókat, hogy utánuk nyúljunk, de miért tennénk ezt, ha otthon is meg tudjuk mindezt teremteni?

Felfogható munkaként is, de ebben az esetben hasznos és jövőbe tekintő megoldás ez. A tartós élelmiszerek elkészítése azonban még ennél is több lehet. Vannak családok, ahol a befőzés, a lekvárok, jamek készítése családi foglalatosság. Együtt végzik el a feladatokat és ez a közös program összehozza a családtagokat. Számos más érv is szól a befőzés mellett:

Pénztárcabarát

Egyszer ugyan be kell fektetni az üvegekbe, de a befőttesüveg azután évtizedekig szolgál. Azonkívül az elkészített finomságok akár egész télen ellátnak minket, így nem kell a boltból megvásárolni.

Ugyan energiát kell felhasználni ahhoz, hogy elkészüljenek a lekvárok, jamek, befőttek, savanyúságok, ugyanakkor nagyban készül minden, így egyszerre készül nagy mennyiségű, aztán pedig már csak élvezni kell az ízeket.

Tudatosság

A környezetet is védjük azáltal, hogy a saját magunk által megtermelt növényeket így dolgozzuk fel. Már csak azért is, mert nem kell megvásárolni azt a terméket, amelyet ki tudja, hogy honnan hoztak be hozzánk és tettek a bolt polcára. Vagyis sok-sok kilométert spórolunk meg, így üzemanyagot is.

Tudod mi kerül bele

Nincs annál jobb dolog, mikor a saját munkánkat dicsérő befőttesüvegről lekerül a kupak és élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Extra jó és azonkívül abban is biztosak lehetünk, hogy nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, vegyszert.

A fentiek figyelembevétele mellett rendezzétek úgy a befőzést, hogy az családi, baráti esemény legyen! A felcímkézett üvegeket megbontva eszünkbe juthat, hogy milyen jó buli volt az elkészítésük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)