Jump to content

Maradékmentesítés húsvét után

2022. 04. 11. 19:00

A húsvéti készülődésbe sok minden beletartozik. A tavaszi ünnep szinte kicsalogatja belőlünk a tenni akarást és a kreativitást.

Mivel tavasz van és akár vendégek is érkezhetnek hozzánk húsvétkor, úgy a húsvéti készülődésbe akár a tavaszi nagytakarítás is belefér. A jobb idő, a napfény megengedi, hogy kiszellőztessük alaposan az otthonunkat és megmozgassuk bútorainkat is. A húsvét kedvet csinálhat tavaszi dekorációk készítéséhez is. A most nyíló virágok illatukkal és színeikkel elkápráztatnak, valamint remek alapanyagot biztosítanak ahhoz, hogy otthonunkat díszítsük azokkal.

Ám az ünnep leginkább a konyha felé terel minket. Az érkező locsolkodókat, vendégeket illik festett tojással fogadni és természetesen üres pocakkal sem engedhetjük őket el. Már megkezdődött a húsvéti dömping a boltokban, amely főleg az élelmiszerekre összpontosul ilyenkor.

Rendszerint igaz, hogy sokat vásárlunk és van, hogy pazarlásba is torkollik egy-egy ilyen akciónk. Lehet, hogy idén is elszámolod magad, de hogy ne a kukába végezzék a húsvéti finomságok, inkább gondold újra a maradékokat!

Tavasszal amúgy is sokan szánják rá magukat diétára, fogyókúrára, de egy ünnep idejére felfüggesztik ezt a tevékenységet. Kiéhezve minden étel nagyobb kísértésbe ejt és még a vendégeket is szeretnénk finomságokkal várni, ezért a nagy vásárlás.

A pazarlás nem jó. A saját pénzünket dobjuk ki, úgyhogy már előre érdemes átgondolni, hogy a megmaradt ételekből mit lehet másként felhasználni.

A tojás festése és díszítése ebben az időszakban egyértelmű. Ha marad, vagy ha kerül haza főtt tojásból készült hímestojás, akkor is használjuk fel ételeinket.

Húsvét hétfőjén megrakott asztal fogadja a vendégeket, de arra ügyeljünk, hogy az ételeket mindig rakjuk hideg helyre. Ha kint is marad az asztalon, akkor az két óránál tovább ne. Ha már romlani kezd az étel, a hűtőbe, fagyasztóba való helyezés csak lassítja a kórokozók szaporodását, de nem biztos, hogy el is pusztítja. Tehát mindig annyit tálaljunk fel, amennyit várhatóan megeszünk. Könnyebb hozzárakni, mint kockáztatni az egészségünket, más egészségét.

A húsvétra való készülődés során, a nagytakarítás a hűtőre is kiterjedhet. Olvasszuk ki, takarítsuk ki és a tartalmát is használjuk fel. Mire az ünnephez érünk, a megmaradt ételeket azonnal helyet tudnak kapni.

A könnyen romlandó sütemények helyett vásároljunk, vagy készítsünk szárazabb süteményeket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)